Prisutdelarna i Guldbaggen 2021

Imorgon hålls Guldbaggen, den årliga festivalen där folk i den svenska filmindustrin får priser för sina verk från det föregående året.

Som vanligt är det kända namn inom den svenska underhållningsindustrin som kommer att vara prisutdelare. En av dem är Alba August, en musiker ock skådespelare som förutom att dela ut priser kommer att presentera sin nya låt, Lights. 2017 blev hon utsedd till en av tio europeiska Shooting Stars av European Film Promotion. Hon har blivit nominerad två gånger för en Guldbagge. Första gången var för Astrid i Unga Astrid (2018) och den andra gången var för Jenny Küttim i Quick (2019). Hon medverkar också i Orca (2020), som i år har blivit nominerad till fem Guldbagge-kategorier.

”Det är en ära att få dela ut pris och uppträda på årets Guldabaggegala”, säger August. ”Det är mycket nerver och känslor för de nominerade under en sån’ här gala och jag hoppas kunna sprida bra energi och pepp till dem med mitt uppträdande. Guldbaggen är en kväll där svensk film ska firas och det är mitt fokus på måndag.”

Övriga prisutdelare

Förutom August kommer även Lancelot Ncube, Rojda Sekersöz, Claes Eriksson och Marie Olsson Nylander att vara prisutdelare.

Lancelot Ncube är en skådespelare som har utbildat sig vid Stockholms Dramatiska Högskola. Han började med småroller i Kungen av Atlantis och Britt-Marie var här (båda 2019) men har nu fått större roller i TV-serier som SVT:s Dröm (2019) och Kalifat (2020).

Royda Sekersöz är en regissör som gjorde långfilmsdebut med Dröm vidare (2017), en film som blev nominerad till två Guldbaggar. Året därpå fick hon en Guldbagge för kategorin Årets nykomling. Hennes senaste film, En komikers uppväxt (2019), hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto.

Claes Eriksson är en regissör, manusförfattare och skådespelare. Han har varit medlem och huvudsaklig författare för komedigrupperna Galenskaparna och After Shave i snart fyrtio år. Han står också bakom regi och manus till filmer som Leif (1987), Hajen som visste för mycket (1989) och Den enskilde medborgaren (2006).

Marie Olsson Nylander är en stylist och inredare känd från Husdrömmar Sicilien på SVT.

///

SVT kommer att direktsända Guldbaggen imorgon på SVT1 och SVT Play med start klockan 20.00. Du kan se listan över nomineringarna på Guldbaggens hemsida.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).