Recension: A Quiet Place – blu-ray (2018)

a quiet place
Left to right: Emily Blunt and Millicent Simmonds in A QUIET PLACE, from Paramount Pictures.

A Quiet Place

199
6

Handling

3.5/10

Skådespelare

4.5/10

Ljud & Musik

7.0/10

Stämning

6.0/10

Effekter och Filmteknik

9.0/10

Vi har tidigare recenserat A Quiet Place efter att ha sett filmen på bio. Nu är det dags att recensera blu-ray utgåvan. 

När jag såg A Quiet Place tidigare i år var jag rätt säker på att jag sett en av 2018 års bästa filmer. Det är jag fortfarande, men det finns en sak som gör att filmen haltar vid en andra omtitt. Låt mig återkomma till det och ge dig en liten summering av vad jag skrev i biorecensionen:

”Utomjordingar (får vi anta, vi får aldrig riktigt reda på om de är utomjordingar eller resultatet av något genetiskt experiment) har tagit död på större delen av jordens befolkning. De här varelserna käkar allt levande de kommer över på löpande band. Men bara om du väsnas, eftersom minsta ljud får dem att komma rusandes.

I den här världen lever familjen Abbott; mamma Evelyn (Emily Blunt), pappa Lee (John Krasinski) och barnen Regan (Millicent Simmonds), Marcus (Noah Jupe) och Beau (Cade Woodward). De har lärt sig att vara helt tysta och kommunicerar i princip bara med teckenspråk.

Det är en berättelse som förstås är som gjord för att få publiken att hoppa till i biostolen. Vilket sker. John Krasinski har regisserat själv och lyckas väldigt väl med tystnaden. A Quiet Place är verkligen tyst, även om det är en film fylld med naturljud på ett sätt som blir väldigt påtagligt när allt annat är tyst. Det finns dessutom en skrämmande tilltalande charm i en värld som inte är fylld med ljud – särskilt de ljud som kommer från bilar, mobiltelefoner, radio och alldeles för mycket folk på ett och samma ställe.”

När jag ser filmen på blu-ray vet jag ju hur det ska gå, och precis som med alla filmer man ser en andra gång och där de bygger handlingen på överraskningar så är det klart att jag inte hoppar till och blir särskilt överraskad. Jag blir inte heller riktigt lika fascinerad av tystnaden som första gången, men jag tycker fortfarande att A Quiet Place är en oerhört stämningsfull film.

Däremot inser jag att jag var lite förblindad när jag såg filmen på bio och det var tystnaden såväl som filmteknik som gjorde det. Nu när jag ser den igen är jag inte alls särskilt imponerad av John Krasinski eller handlingen. Emily Blunt och barnskådisarna gör ett jättebra jobb och ingenting att klaga på, men John Krasinski känns rätt trött, blasé och inte särskilt engagerande.

En annan sak är bristen på förklaringar. Det störde jag mig på första gången jag såg filmen och ännu mer nu. Det är alldeles för lite som förklaras och ibland kan det vara okej. Men inte här, filmen saknar minst en timmes förklaringar av vad som hänt, varför och vart världen är på väg i sin helhet. Perspektivet blir för smalt och det sätter ner betyget en hel del vid en andra omtitt. Trots stämningen och rätt okej skådespelande av alla förutom Krasinski. Han kanske skulle ägnat sig åt att enbart regissera.

Trist, för det är en film med väldigt goda förutsättningar.

Fakta A Quiet Place

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 90
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-08-20
Regissör: John Krasinski
Åldersgräns: 15 år

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.