Recension: A Quiet Place (2018)

a quiet place
Left to right: Emily Blunt and Millicent Simmonds in A QUIET PLACE, from Paramount Pictures.

A Quiet Place

199
8.2

Handling

8.0/10

Filmteknik

8.5/10

Musik och ljud

8.0/10

Stämning

8.5/10

Skådespelare

8.0/10

Tystnad är en bristvara nu för tiden, och vi måste söka oss allt längre från städerna för att kunna uppleva riktig tystnad. Riktigt så är det inte i A Quiet Place, där själva tystnaden är grundläggande för att överleva. 

Utomjordingar (får vi anta, vi får aldrig riktigt reda på om de är utomjordingar eller resultatet av något genetiskt experiment) har tagit död på större delen av jordens befolkning. De här varelserna käkar allt levande de kommer över på löpande band. Men bara om du väsnas, eftersom minsta ljud får dem att komma rusandes.

I den här världen lever familjen Abbott; mamma Evelyn (Emily Blunt), pappa Lee (John Krasinski) och barnen Regan (Millicent Simmonds), Marcus (Noah Jupe) och Beau (Cade Woodward). De har lärt sig att vara helt tysta och kommunicerar i princip bara med teckenspråk.

Det är en berättelse som förstås är som gjord för att få publiken att hoppa till i biostolen. Vilket sker. John Krasinski har regisserat själv och lyckas väldigt väl med tystnaden. A Quiet Place är verkligen tyst, även om det är en film fylld med naturljud på ett sätt som blir väldigt påtagligt när allt annat är tyst. Det finns dessutom en skrämmande tilltalande charm i en värld som inte är fylld med ljud – särskilt de ljud som kommer från bilar, mobiltelefoner, radio och alldeles för mycket folk på ett och samma ställe.

A Quiet Place lyckas också väldigt väl med att förmedla hur den lilla familjen försöker överleva i en värld som blivit väldigt farlig. Det är småskaligt och stort på samma gång, med de verkligt stora frågorna som blandas med de små. Hur orkar några få kämpa vidare om risken är överhängande att de är de enda som finns kvar? Och där varje dag blir en kamp? Kanske är det just det som gör att de kämpar vidare, att de måste för att släktet ska fortsätta.

Jag kan inte annat säga än att jag tyckte mycket om den här filmen. Skådespelarna gör en riktigt bra insats, särskilt barnen, och även om A Quiet Place inte är en skräckfilm så är det en thriller som håller spänningen på hög nivå genom hela filmen.

Recenserad på: Bio
Regissör: John Krasinski

Fler Filmspanare har recenserat:

Rörliga bilder och tryckta ord

Fiffis filmtajm

The Ned Bird

Jojjenito

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Recension: A Quiet Place - blu-ray (2018) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.