Recension: Alita – Battle Angel (2019)

Baserad på mangaserien med samma namn har James Cameron producerat Alita: Battle Angel. En minst sagt futuristisk, actionspäckad sci-fi som fått blandad kritik.

Jag kommer dock från start hissa det mesta. Jag vet att Alita har sågats en hel del på grund av berättelsen, men jag tycker även den fungerar och jag ska snart berätta varför.

Grundstoryn är okomplicerad. År 2563 ser världen väldigt annorlunda ut. En ensam jättestad – tydligen den sista – svävar högt över Järnstaden och släpper ut skrot som samlas i högar under den svävande staden.

Robotbyggaren Dr Dyson Ido (Christoph Waltz) letar delar till sina byggen och hittar delar av en cyborg, där hjärnan fortfarande är intakt. Han reparerar cyborgen och ger den namnet Alita.

Alita spelas av Rosa Salazar, men vi ser en helt animerad figur. Som dock är väldigt verklighetstrogen. Och effekterna är det inget fel på i Alita: Battle Angel. Det är makalöst bra effekter från start till slut. Förmodligen en försmak på hur det kommer att se ut i Avatar-uppföljarna.

Naturligtvis är inte allt frid och fröjd i Alitas värld, och samtidigt söker hon svar på vem hon egentligen är. Alla i Järnstaden vill upp till den svävande staden Zalem, och ett sätt att komma dit är genom att vinna den minst sagt dödliga tävlingen Motorball. I Motorball åker de tävlande runt på rullskridskor i en enorm bana och försöker hacka sönder motståndarna. Gissa vem som ska tävla där?

Kritiken mot Alita har handlat om att det är lite Pinocchio möter Rollerball, och visst kan det stämma, men filmen har oerhört mycket berättarglädje, värme och en historia som långsamt utvecklas. Det finns mysterier och det finns gott om action.

Jag har inget ont att säga om Alita: Battle Angel, förutom att jag skulle önskat att filmen var en timme längre.

Betyg: 5

Fakta Alita: Battle Angel

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 122
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Releasedatum: 2019-08-19
Regissör: Robert Rodriguez
Åldersgräns: 11 år

Fler Filmspanare har spanat in:

Rörliga bilder och tryckta ordOm Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.