Recension: Pet Sematary (2019)

PET SEMATARY, from Paramount Pictures.

Stephen Kings klassiker Jurtjyrkogården har kommit i en ny version. Pet Sematary är i grunden samma berättelse, men det finns grundläggande skillnader och några nyheter. Om det fungerar är en helt annan historia.

Jag ska börja med att säga att jag verkligen gillade originalet. Jurtjyrkogården i 1989 års version följde boken väldigt väl. 1983 skrev Stephen King romanen som båda filmerna baseras på och det var under höjdpunkten av hans karriär, på den tid han verkligen skrev berättelser som grep tag i läsaren och som dessutom var väldigt unika. Man kan lätt säga att det var då han var skräckmästaren och Jurtjyrkogården var inget undantag från hans topprestationer.

2019 års version är välgjord och handlar precis som originalet om läkaren Louis Creed (Jason Clarke) som flyr storstaden tillsammans med sin familj för att hitta ett lugnare liv på landet. De träffar snart Jud (John Lithgow), som bor granne med dem och tyvärr inte ger samma intryck som vare sig Jud i boken eller Jud spelad av Fred Gwynne i 1989 års filmversion.

Det är något som drar ner filmen. Jud är ingen kuf i vare sig boken eller den äldre filmen, men John Lithgow förvandlar honom till en gubbe jag inte gillar och det fungerar helt enkelt inte.

pet sematary
Left to right: Jason Clarke as Louis and John Lithgow as Jud in PET SEMATARY, from Paramount Pictures.

Louis fru Rachel (Amy Seimetz), dottern Ellie (Jeté Laurence) och Gage (spelad av tvillingarna Hugo och Lucas Lavoie) fungerar alla bra i rollerna, även om det finns en tvist i berättelsen som påverkar både Ellie och Gage på ett sätt som jag tycker försämrar berättelsen jämfört med originalet. Jason Clarke gör dock nästan ett lika bra jobb som Dale Midkiff. Midkiff var betydligt mer lik bokförlagan än Clarke, men det går ändå rätt bra.

Annars är berättelsen rätt lik. Det handlar precis som i förlagan om en kyrkogård för djur, där barn begravt älskade husdjur sedan lång tid, men också om en annan sorts kyrkogård där de som begravs kommer tillbaka… Vilket kanske inte är så bra.

Jag har egentligen ingenting emot att gamla klassiker görs om, men det får inte ske på bekostnad av stämning. Stämningen i 1989 års version var betydligt mer skrämmande, mörk och suggestiv. Kanske var det för att de inte hade tillgång till specialeffekter då på samma sätt som nu, och tvingades jobba mer med allt annat.

I slutänden får den nya versionen ett lagom betyg, och det beror mycket på att Jud var bättre i den gamla och tvisten i den nya gillar jag inte alls.

Betyg: 3/5

Köp filmen på CDON.

Fakta Pet Sematary – Jurtjyrkogården

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 101
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2019-08-19
Regissör: Kevin Kölsch, Dennis Widmyer
Åldersgräns: 15 år


Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Pet Sematary (2019) - Filmfeed

Kommentarer är stängda.