Recension: Bumblebee (2018)

vinn Bumblebee
Left to right: Bumblebee and Hailee Steinfeld as Charlie in BUMBLEBEE, from Paramount Pictures.

Bumblebee är den sjätte Transformers-filmen, och utspelar sig innan den första filmen. Gillar du Transformers kommer du att älska den här filmen. Om du inte gillar Transformers kommer du förmodligen älska den ändå.

Det var bättre på åttiotalet, ingen tvekan om det. Musiken, filmerna, tempot, framtidstron… Bumblebee utspelas 1987, då roboten som ska småningom ska kallas för Bumblebee skickas ut på uppdrag av Optimus Prime. Autobots jagas av Decepticons och Prime vill att Bumblebee ska hitta en plats där Autobots kan bygga upp en bas, och platsen blir jorden.

På jorden har Charlie Watson (Hailee Steinfeld) förlorat sin pappa och mår förstås dåligt över det. Det blir inte lättare över bråken med hennes mamma, men när hon hittar en viss gul Volkswagen Beetle får hon annat att tänka på. Särskilt som Decepticons har två spanare på jorden som fått upp spåret efter Bumblebee.

bumblebee
Left to right: Hailee Steinfeld as Charlie and Bumblebee in BUMBLEBEE from Paramount Pictures.

Bumblebee är en fantastiskt bra film, en av mina klara favoriter i Transformers-serien. Åttiotalet har blivit populärt igen och det är ett tacksamt årtionde att placera filmer som den här. Det blir ett äventyr och jag får både både nostalgikänslor och en känsla av att jag fått uppleva en modern matinéfilm. Musiken är grymt bra, effekterna överträffar förväntningarna och det finns en hel del humor och värme i filmen.

En prequel slåss dock alltid mot det faktum att tittarna vet en hel del om hur det kommer att gå, och då handlar det mer om att berätta det de inte vet. Som hur Bumblebee förlorade rösten exempelvis… Det blir en del ny information i filmen och du kommer inte bli besviken. Jag sätter dock inte toppbetyg, skurkarna är inte tillräckligt övertygande och Sektor 7 är rätt blek, även om John Cena som Sektor 7-agenten Jack Burns gör ett bra jobb känns organisationen inte riktigt närvarande och trovärdig.

Men, en stark 4 blir det och Bumblebee är mer än sevärd.

Betyg: 4/5

Köp filmen på CDON

Fakta Bumblebee

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio
Bild: Widescreen (1.78:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 114
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2019-05-20
Regissör: Travis Knight
Åldersgräns: 11 år

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Bumblebee (2018) - Filmfeed

Kommentarer är stängda.