Recension: Cobra Kai (2018-)

Cobra Kai

Ibland dyker de upp, pärlorna bland gruskornen. Om du sett Karate Kid-filmerna och hatat dem så bör du sluta här. Om du åtminstone tyckte de var sevärda har du något att se fram emot. Cobra Kai fortsätter berättelsen om Karate Kid – men från ett lite annorlunda perspektiv.

Som ni alla vet är världen inte svartvit, men det är lätt att tro det när man ser film och serier. Hjälten är alltid hjälten och skurken är alltid skurken… Men människor är djupare än så, det är sällan skurken ser sig som skurk i sina egna ögon. Och om hjälten börjar bete sig som en skitstövel en tid senare, var han då någonsin en hjälte?

Nåväl, många frågor. Och Cobra Kai hjälper till att ställa dem på sin plats. Cobra Kai är serien som följer Johnny Lawrence (William Zabka), ni vet han som slogs mot Daniel LaRusso (Ralph Macchio) i den första filmen. Då var det Lawrence som var elakingen, men ni som sett slutet på första filmen och början av andra vet att det fanns en annan sida av den gode Johnny Lawrence.

När serien börjar möter vi Johnny Lawrence, som har en rätt risig tillvaro och kämpar med att skrapa ihop till brödfödan. För Daniel LaRusso har det gått betydligt bättre, och varför inte – han stärkte ju sitt självförtroende rätt rejält genom att vinna turneringen. Han är en framgångsrik företagare som säljer bilar.

Nu ska jag inte gå in så mycket mer på handlingen, men det intressanta är att Cobra Kai berättar väldigt mycket ur Johnny Lawrence perspektiv. Det blir en nyanserad berättelse som utmanar sättet vi sett på båda dessa karaktärer.

Rent stilmässigt är Cobra Kai en ren fröjd att se. Samma sköna känsla som från filmerna, även om det förstås inte är åttiotal längre. Dock finns det lite åttiotalskänsla i serien.

Dessutom finns musiken med, det finns lite lagom humor och det enda som saknas är förstås Mr. Miyagi (Pat Morita). Det är lite kusligt att se hur Ralph Macchio nästan inte verkar ha åldrats, men alla skådespelare gör ett bra jobb.

Cobra Kai är förstås inte världens mest allvarliga serie, och man får ta det mesta med lite distans och humor. Men det är en god stunds underhållning, en hel del nostalgi och det går inte att tycka annat än att Cobra Kai är en riktig juvel.

Betyg: 4

Ses på Netflix.