Recension: Psycho (1960) – 60th Anniversary Edition

psycho

I år är det 60 år sedan Psycho skrämde livet ur tusentals biobesökare. Som tur är för alla som inte var med då kan vi nu återuppleva Psycho, tack vare att Universal släpper Psycho på nytt.

I 60th Anniversary Edition får vi inte bara en version av Psycho, utan två. Den ena versionen är samma gamla hederliga version, medan den andra är en oklippt version där vi får se Psycho så som Hitchcock hade tänkt sig.

Jag fokuserade på den oklippta versionen, inte minst eftersom jag sett den andra fler gånger än jag kan komma ihåg. När jag tittade hade jag fokus på hur mycket den håller idag och om de få nya scenerna tillför något.

Tydligen var det på grund av den amerikanska censuren som vi inte fick se alla scener från början, vilket gör att de scener som finns med i Uncut-versionen till största delen handlar om mer blod eller (marginellt) mer naket.

psycho
ANNONS: Köp Psycho på CDON.

Egentligen tillför de inte mycket, men det är ändå kul att se filmen som den var tänkt att ses. Lite mer utdragna scener ibland, som ger hela berättelsen lite mer djup.

För dig som lyckats med konststycket att inte se Psycho så bör du inte läsa mycket längre, längre ner kommer några spoilers som rör de utökade scenerna men som dessutom avslöjar lite av handlingen.

Handlingen i sig är rätt enkel. Marion Crane (Janet Leigh) stjäl 40 000 dollar från sin arbetsgivare, och på rymmen tar hon in på ett motell där Norman Bates (Anthony Perkins) jobbar. Det var tyvärr fel motell att ta in på, då hon snart blir mördad…

Vem som mördar henne är rätt välkänt, men vill du inte veta får du sluta läsa här. Även om jag inte kommer skriva det rätt ut så kan du lista ut det genom vad jag berättar om de utökade scenerna.

Psycho på riktigt

Vad som händer Marion på hotellet är bara en del av filmen. Efter att hon blivit mördad dyker hennes syster upp för att försöka ta reda på vad som hänt. Då blir det alltmer spännande i takt med att mysteriet på Bates Motell nystas upp och alla undrar om även Marions syster kommer gå samma öde till mötes.

En av scenerna som är längre är när Bates spionerar på Marion genom ett titthål. Det är bara en lite längre scen, och effekten är marginell om man bara ser till den enskilda scenen. Däremot finns det fler scener som är längre, och som ger lite mer fokus på blod och knivhugg. Idag är det förstås ingen som reagerar över att kameran fokuserar mer på blod, men 1960 var det en stor sak.

Totalt sett är Psycho en film som håller än idag, mycket tack vare både mästerligt skådespel och en berättelse som är lika enkel som fascinerande. Alfred Hitchcock kunde skapa film som fokuserade mer på den psykologiska skräcken än effekterna. Egentligen ger 60th Anniversary Edition en rätt liten effekt sammantaget, men behållningen ligger i att se filmen som den var tänkt.

Med andra ord är och förblir Psycho en av filmhistoriens bästa filmer vad det gäller thriller.

Betyg: 5