Recension: Där kräftorna sjunger (2022)

där kräftorna sjunger

Ibland snubblar man bara över en film som både överraskar och överträffar alla förväntningar. Där kräftorna sjunger är en pärla bland gruskorn, ett glas champagne i jämförelse med avslagen cola. Helt enkelt ett mästerverk.

Vi får en enkelt serverad historia, som egentligen inte har några unika inslag. Annat än ett mästerligt skådespel av samtliga skådespelare. Hela vägen från unga Jojo Regina, som spelar huvudpersonen Kya, till David Strathairn som advokaten som försöker hjälpa Kya (lika mästerligt spelad som vuxen av Daisy Edgar-Jones).

Kya kallas för träskflickan, eftersom hon bor ensam ute i träskmarkerna i den amerikanska södern. Hennes pappa var ett riktigt svin som var den siste i familjen att lämna. Mamman lämnade först av alla, något som för Kya – och oss andra på sätt och vis – var helt omöjligt att förstå. Men allt får sin förklaring, eller åtminstone någon form av förståelse.

När filmen börjar har ett par pojkar upptäckt en död man i träsket, och snart blir Kya misstänkt för mordet. Och det finns förvisso en hel del underligheter kring den döde, som visar sig vara någon som Kya haft nära kontakt med. Vi får följa Kya både som ung och vuxen, allt medan mysteriet kring den döde mannen avslöjas bit för bit.

Filmen har många teman, men mest av allt handlar den om fattigdom och om barns utsatthet när de vuxna sviker. Inte alla vuxna sviker som tur är i filmen, och det kan vi som vanligt lära oss av. Hur viktigt det är att se de som mår dåligt eller är utsatta.

Det finns inte mycket mer att säga om Där kräftorna sjunger än att det blir full pott. En av 2022 års bästa filmer.

Betyg: 5

Fakta Där kräftorna sjunger

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 2h5m
Regissör: Olivia Newman

Trailer Där kräftorna sjunger

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.