Recension: Delhi Crime (2019)

delhi crime

Mord och våldtäkt är två av de värsta brotten en människa kan utsättas för. Indien har länge varit ett land där båda delarna händer i alltför stor utsträckning och där det har varit svårt att både utreda och nå fällande domar. Men vad som kom att kallas Nirbhaya-fallet blev startskottet för globala protester mot våldtäkterna i Indien.

Netflix-serien Delhi Crime är en filmatiserad dokumentär om Nirbhaya-fallet, där vi får följa polischefen Vartika Chaturvedi (Shefali Shah) och hennes jakt på gärningsmännen. Det är en serie i sju delar, som både belyser samhällsproblemen och utredningen i sig.

För dig som inte hört om fallet tidigare handlar det om två unga personer (jag tänker inte namnge dem av respekt för att det handlar om verkliga brottsoffer), en kille och en tjej som varit på bio. De är på väg hem men hittar ingen taxi (auto-rickshaw) som kan ta dem hela vägen. Däremot kommer de en bit på vägen när de måste ta en buss sista delen av resan. Det är dock fel buss, fylld med skurkar som gruppvåldtar kvinnan och misshandlar henne svårt. Mannen blir också slagen och båda två kastas sedan nakna ut på motorvägen, svårt skadade.

För den som inte har varit i Indien är Delhi Crime en resa som gör att du kommer väldigt nära hur folk lever och bor i Delhi och i Indien. Polisen är underfinansierad och levnadssituationen för många människor är långt under vad vi i västvärlden ser som normalt.

Serien är välgjord och belyser det fruktansvärda brottet på ett sätt som väcker avsky men också en vilja att förstå. Vi får följa poliserna och insikt efter insikt om hur det fungerar i Indien staplas på varandra. Poliserna gör ett fantastiskt jobb med tanke på vilka resurser de har, eller snarare inte har.

De politiska effekterna av fallet är väldigt väl omskrivna, men det tål att sägas om och om igen. Det som hände i Nirbhaya-fallet går inte att göra ogjort, men lagstiftningen ändrades kraftigt och uppmärksamheten gjorde att kvinnors utsatthet kom i fokus. Det är långt kvar – väldigt långt – både i Indien och många andra länder, och just därför är Delhi Crime extra viktig att se.

Det är sällan jag ger en filmatiserad dokumentär full poäng, men Delhi Crime får en klockren femma. Bara att se, bli arg, reagera och ställ krav på politikerna.

Betyg: 5

Fakta Delhi Crime

Recenserad på: Netflix