Recension: Don’t Breathe 2 (2021)

När Stephen Lang skrämde livet ur folk i Don’t Breathe var det väl inte helt oväntat att det skulle dyka upp en uppföljare. Frågan är som vanligt med titlar som har en siffra i tillägg till originaltiteln om de kan leva upp till originalet.

Det korta svaret är nej. Don’t Breathe var betydligt mer intrikat, överraskande och hade en helt annan smygande stämning. Däremot inte sagt att Don’t Breathe 2 är en dålig film.

I uppföljaren bor den gode Norman (Stephen Lang) med sin hund och dotter Phoenix (Madelyn Grace) i ett stillsamt, men kontrollerat liv. Norman vill inte att dottern lämnar huset, men tillåter det när det ibland sker med folk kan litar på.

Så långt allt väl, men en dag bryter sig ett gäng skurkar in och vi som sett första filmen vet att den gode Norman kan försvara sig, även om han är blind. Det blir i vanlig ordning en rad slagsmål och det finns förstås en anledning till att just de här skurkarna bryter sig.

Tyvärr är skurkarna inte särskilt övertygande, även om Brendan Sexton III och Adam Young gör bra jobb i att försöka vara övertygande. Det blir lite platt och dialogerna lämnar en hel del att önska. Trots det finns det en hel del smygande skräck och suggestiv stämning. Sist men inte minst gör Stephen Lang som alltid ett bra jobb och det imponerar hur vältränad han är för sin ålder.

Betyg: 3

Fakta Don’t Breathe 2

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 1h 38m
Regissör: Rodo Sayagues