Recension: Draft Day (2014)

Draft Day

6.8

Skådespelarna

7.0/10

Handling

6.0/10

Filmteknik

7.5/10

Pros

  • Costner och Garner

Cons

  • Mer NFL än handling

Klockan tickar för Sonny Weaver Jr (Kevin Costner), när han ska försöka lägga vantarna på de bästa spelarna i NFL’s Draft Day. Men alla verkar vilja ha hans uppmärksamhet, både spelarna, ägarna och framför allt hans fru. Lyckas han – och lyckas Draft Day med att vara en film vi vill se?

Kevin Costner verkar ha fått bråttom med att få karriären att ta fart. Det duggar tätt mellan hans filmer och nyligen recenserade jag 3 Days to kill. I Draft Day är Costner igång igen och nu spelar han mot Jennifer Garner. Alla känslor dem emellan verkar så äkta att det är svårt att tro att det tar slut i filmen. Just dramatiken och dynamiken mellan de två gör filmen värd att se.

I övrigt handlar Draft Day väldigt mycket om vad som händer bakom kulisserna på NFL – och det är en hel del. Rävspel, maktkamp, tjuvknep och förtal verkar tillhöra vardagen. Ibland är det svårt att hänga med, även om filmen faktiskt ger en hel del insikt i hur sporten fungerar.

Filmen har dessutom några filmtekniska godbitar som jag gillar. Exempelvis klippningen i telefonsamtalet mellan Tom Michaels och Sonny, där vi får se dem samtidigt prata i telefon. Det är inget speciellt med en sådan scen förstås, men när Kevin Costner plötsligt står lite utanför sin halva av bilden och hans högersida glider in i den andra halvan av bilden får vi en 3D-effekt som är både nyskapande och effektfull. Just den här sortens klippningar finns det fler av genom hela filmen och det fungerar väldigt väl, det blir snyggt och påminner om hur en serietidning berättas.

En sak är säker, man måste gilla sport och helst måste man gilla NFL för att den här filmen ska gå hem. Om man är en hardcore Kevin Costner-fan kommer den också att fungera, men du kommer att få en ordentlig dos sport. Det är ingen film jag kommer att ägna särskilt lång stund åt i efterhand, utan snarare komma ihåg den för en helt okej film att se en sömnig söndag. Och med handen på hjärtat skulle jag nog hellre ha sett att Costner återvände till filmer som Waterworld eller The Bodyguard. Mer action, mindre drama.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.