Recension: Evil Dead Rise (2023)

Evil Dead Rise, den senaste inkarnationen i den legendariska skräckfilmsserien, verkar ha hittat en balans mellan att förnya sig själv och att hedra sina rötter. I detta nya kapitel, som flyttar från det vanliga avlägsna stugscenariot, utspelas i en urban bakgrund, vilket möjligtvis ger en ny dimension till den rådande ondskan som karakteriserar serien.

Regissören Lee Cronin, känd för sitt tidigare arbete med ”The Hole in the Ground”, har försökt att blanda traditionell gore med en modern vridning. Enligt honom har filmen avsikt att ge publiken både klassisk skräck med blod-och-inälvor och en större betoning på karaktärernas utveckling och bakgrund. Det verkar som ett modigt och intressant drag, som kan friska upp serien för en ny generation av tittare.

Filmen börjar i ett nedgånget hyreshus och efter ett jordskalv hittar Danny (Morgan Davies) en viss bok… Det leder till att mamma Ellie (Alyssa Sutherland) blir en aning förändrad och tillsammans med sina systrar Bridget (Gabrielle Echols) och Kassie (Nell Fisher), samt moster Beth (Lily Sullivan) måste nu Danny få ordning på mamman…

När det gäller specialeffekterna har Evil Dead Rise inte gjort några kompromisser. Med tanke på seriens historia av grafiskt våld och överdrivna blodstänk, är det ingen överraskning att filmen fortsätter som tidigare filmer. Traditioner måste upprätthållas.

Sammanfattningsvis, har den här uppföljaren visat sig vara en av de bättre i serien, om än långt ifrån nivån när Ash röjde runt. Den tappar tempo ibland, men skådespelarna gör ett fantastiskt bra jobb. Klart sevärt och betyget blir:

Betyg: 4/5

Fakta: Evil Dead Rise

Recenserad på: Blu-ray
Regissör: Lee Cronin
Längd: 1h36m