Recension: Glass (2019)

glass

Glass är den tredje delen i Unbreakable-trilogin, och jag som verkligen gillade de andra delarna såg verkligen fram emot den avslutande delen.

Unbreakable är en av mina absolut favoritfilmer. Historien om David Dunn (Bruce Willis) som är ”unbreakable”, och hans raka motsvarighet i Elijah Price (Samuel L. Jackson), var helt enkelt fantastisk och mycket annorlunda. Den följdes upp av Split, inte riktigt lika gillad hos mig, men ändå okej.

I Split är det den schizofrena Kevin Crumb (James McAvoy) som stod i centrum. Jag hade lite svårt för James McAvoys insats även om han var fenomenal på att skifta personligheter. I Split var det mest fokus på McAvoys karaktär(er), men i Glass möts Dunn, Price och Crumb när de alla hamnar på samma anstalt, en anstalt där doktor Ellie Staple (Sarah Paulson) sätter spelreglerna.

Som vanligt med en M. Night Shyamalan-film finns det mycket att tänka på och observera. Glass ses med fördel om efter ett tag, för att upptäcka allt det där du missade vid första titten. Många subtila signaler som finns där, men som du inte tänker på.

Det är förvisso svårt att skriva mer om handlingen utan att avslöja något. David Dunn driver en säkerhetsfirma tillsammans med sin son Joseph (Spencer Treat Clark). Roligt nog är Spencer samma skådis som spelade Joseph i Unbreakable, bara äldre.

Dunn använder sin förmåga för att göra gott, och snart stöter han förstås på Crumb. Hur och varför de hamnar på anstalten tänker jag inte avslöja, men naturligtvis spelar Price en stor roll. Storyn utvecklas inte åt det håll jag trodde, vilket är positivt på ett sätt och kanske negativt på ett annat.

Helt klart finns känslan från Unbreakable i Glass och det är gjort på ett fantastiskt bra sätt. Helt klart värd högsta betyg som avslutande del.

Betyg: 5/5

Köp filmen på CDON

Fakta Glass

Ljud: DTS HD – Master Audio
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 129
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2019-06-03
Regissör: M. Night Shyamalan
Åldersgräns: 15 år

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.