Recension: Gotham Säsong 4 (2017)

gotham säsong 4

Gotham Säsong 4

399
8.1

Handling

7.5/10

Skådespelare

8.0/10

Stämning

8.5/10

Ljud & Musik

8.5/10

Effekter och Filmteknik

8.0/10

Gotham är tillbaka med en fjärde säsong och återigen är det dags att följa både Jim Gordon och Bruce Wayne. 

När jag såg den första säsongen av Gotham insåg jag att jag aldrig riktigt tänkt på hur Jim Gordon blev Jim Gordon och hur viktig hans roll är i Batman-världen. Jim Gordon, som i serien spelas av Ben McKenzie, har gestaltats på många olika sätt. I Batman-trilogin av Christopher Nolan var det Gary Oldman som tog sig an polischefens roll, och det gjorde han på ett mycket bra sätt. Men Gordon fick ändå inte tillräckligt med plats.

Det får han i TV-serien Gotham, där Gordons resa från kriminalkommissarie till polischef står i centrum för berättandet. Bruce Wayne (David Mazouz) är förstås med, men fokus ligger i huvudsak inte på Bruce Wayne. Visst får vi se hur han utvecklas och tillsammans med hans ständigt lojale butler Alfred (Sean Pertwee) har han sin egen tråd i berättelsen. Skurkarna från Batmans värld finns också med – och i säsong fyra är det Pingvinen (Robin Lord Taylor) som är den värste skurken av dem alla.

Visserligen tycker jag att det ibland går lite för långt, särskilt när det gäller hur manusförfattarna har valt att hantera döden. Här kommer både den ene efter den andre tillbaka efter att ha dött någon gång tidigare. Batman har sällan handlat om det övernaturliga, även om gränsen ibland har varit hårfin. Säsong fyra fortsätter i samma anda och även om Professor Pyg, som är en av huvudskurkarna, inte är särskilt övernaturlig finns det gott om märkliga figurer som vandrat över gränsen mellan levande och döda.

Däremot tycker jag att Bruce Wayne håller, även om jag inte är överdrivet förtjust i Mazouz tolkning. Men storyn kring Wayne utvecklas väldigt väl i Gotham Säsong 4 och legenden växer långsamt fram. Tydligen ska det bli en femte säsong, vilket jag ser fram emot. Gotham som TV-serie håller i sin helhet, men det får inte bli mer övernaturligt än så här – då kommer serien att tappa.

Fakta Gotham Säsong 4

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: 16:9 Widescreen, Widescreen (1.78:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min)
: 965
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-12-03
Åldersgräns: 15 år

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.