Recension: Lejonkungen (2019)

Lejonkungen är tillbaka, efter 25 år. Den här gången i datoranimerad version och den stora frågan är förstås om filmen håller i jämförelse med originalet.

De flesta känner säkert till berättelsen, men jag drar den ändå. Två lejonbröder – Mufasa och Scar – har slagits om samma kvinna och det är Mufasa som vann. Han vann inte bara Sarabi, kvinnan de slogs om, utan även hela kungadömet.

Vilket inte Scar uppskattar förstås. Han är ute efter hämnd, och varför inte vara småaktig och ge sig på nästa generation?

Simba (svensk röst John Lundvik) är huvudperson, eller huvudlejon kanske man ska säga. Väl supportad av allas favoriter Timon och Pumba, vars humor bryter av spänningen på ett väldigt välbehövligt sätt. Det är Björn Gustafsson som gör den svenska rösten till Timon och Linus Eklund Adolphson står för Pumba.

Jag har inte sett Lejonkungen ännu med engelskt tal, men det måste förstås göras för att få höra och jämföra hur Seth Rogen och Billy Eichner gestaltar Timon och Pumba.

Visserligen är Lejonkungen i det närmaste identisk med originalet vad det gäller berättelsen, men att se den här klassiska filmen få liv med datorteknik är helt makalöst. Lejonkungen är riktigt snygg och jag kan tänka mig att den yngre generationen kommer att bli skrämda av både lejonen och hyenorna.

Det är en sevärd film för alla oss som sett originalet för 25 år sedan, men det finns förstås en nackdel. Det är inte direkt några överraskningar vad det gäller handlingen och det drar ner betyget. Jon Favreau kunde gott ha slängt in lite överraskningar och det hade inte gjort något om vi fått se en halvtimme mer av livet på savannen.

Betyg: 4/5

Fakta Lejonkungen

lejonkungen
Köp filmen på CDON

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1, Dolby Digital 5.1 Swedish, Dolby Digital 5.1 Danish, Dolby Digital 5.1 Norwegian, Dolby Digital 5.1 Finnish
Bild: Widescreen (1.78:1), HD 1080p
Språk: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Längd (min): 118
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2019-12-02
Originaltitel: The Lion King
Regissör: Jon Favreau
Åldersgräns: 11 år

1 trackback/pingback

  1. Recension: Lejonkungen (2019) - Filmfeed

Kommentarer är stängda.