Recension: Tenet (2020)

tenet

Den här recensionen av Tenet innehåller en del milda spoilers.

Ännu en storfilm från Christopher Nolan. Nolan verkar jobba hårt på att inte fastna i ett fack, och Tenet är inget undantag. Tenet är annorlunda och svår att hänga med i – men visuellt väldigt tilltalande. Frågan är om det räcker…

Till att börja med; i alla fall jag behövde se Tenet två gånger för att fullt ut kunna följa med. Det är ett pussel som målas upp och eftersom manipulerande av tid är en så central del av filmens handling gäller det att hänga med.

Bara inledningsscenen i sig kräver en del koncentration för att förstå vad som händer. Vi börjar med att få se Protagonisten (John David Washington), som inte har något annat namn, när han är med i en hemlig operation vid Kyivs operahus. Det visar sig snart att ingenting är vad Protagonisten väntar sig.

Här finns från start ett okänt hot och det är ingen tvekan om att Nolan vill få oss att fundera över tid och vad tiden egentligen är. Entropi är en universell kraft och i Tenet får vi se möjligheter kring entropi som bara kvantfysiker brukar ägna sig åt.

Det är spektakulära scener från start, men Tenet är inte som vilken actionfilm som helst. Hela tiden finns funderingarna med, precis som de gjorde i både Interstellar och Inception. På tal om Inception tycker jag att samma sorts drömlika känsla finns i Tenet, utan att den för den sakens skull handlar om drömmar.

Vissa saker i Tenet är dock rätt svåra att förstå, och de är svåra att gå in på utan att avslöja för mycket. Men framför allt tar det tid att smälta allt kring invertering av tid, och tid finns det inte överflöd av när man ser Tenet. Det går rätt fort.

Samtidigt är det både tankeväckande, välgjort och skådespeleriet fungerar genom hela filmen. Extra kul att se Michael Caine i ännu en Nolan-film, och jag förstår varför Nolan gillar att ta med honom. Jag gillar också bytet av miljöer, precis som i vilken spionfilm som helst ger det en extra dimension. Från det inledande operahuset till vindkraftverk och Oslos flygplats.

Dock blir det inte toppbetyg, det är en lite för krånglig film för att nå hela vägen. Som jämförelse var även Inception svår att förstå, men den flöt på och det blir en trevligare resa om man kan hänga med utan att tänka alltför mycket.

Betyg: 4/5

Fakta Tenet

Recenserad på: Blu-ray
Bildformat: Widescreen (1.78:1) HD 1080p
Ljudformat: DTS HD – Master Audio 5.1
Undertexter: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Christopher Nolan
Längd min: 150
Åldersgräns: 15 år