Recension: The First Purge (2018)

first purge

The First Purge

199
5.8

Handling

5.5/10

Skådespelare

6.0/10

Ljud & Musik

5.0/10

Stämning

6.5/10

Effekter och Filmteknik

6.0/10

The First Purge berättar historien om hur den stora utrensningen började. Naturligtvis är det en film för alla oss som följt Purge-filmerna från start. För er andra, tja… det beror på. 

När jag första gången hörde talas om The Purge blev jag skeptisk. Vad i hela världen var det Ethan Hawke hade gett sig in i? När jag sedan såg filmen kunde jag inte annat än att tycka att den var rätt häftig. Det är något med själva konceptet som både fascinerar och skrämmer. Hur skulle det vara om det blev tillåtet med allt våld en enda dag på året, och därefter förbjudet? Nu tror inte jag på något sätt att det finns ens en mikroskopisk chans att det här skulle fungera på riktigt, men idén är ändå tankeväckande.

Därför är det förstås extra intressant att spana in en prequel. The First Purge berättar historien om hur partiet ”New founding fathers of America” (NFFA) får den briljanta idén att få fart på landet genom att inför utrensningen. De startar med att låta Staten Island bli skådeplats och under 12 timmar får alla som befinner sig där göra vad de vill. Vilket givetvis betyder en hel del våld.

first purge

Ett problem jag tycker att The First Purge har är just nedskalningen. De första filmerna tjänade på att det var en natt som gällde över hela USA. Nu gäller det bara Staten Island och dessutom får alla som stannar kvar 5 000 dollar. Vilket bara är en av alla logiska luckor, varför i all världen skulle människor med förnuftet i behåll stanna kvar? Riskera livet för knappt 50 000 kronor? Om det hade varit en miljon dollar hade jag köpt konceptet bättre.

Därefter finns det en hel del som inte går ihop, bland annat psykologen Dr Updale (Marisa Tomei) som är arkitekten bakom utrensningen. Hon blir förvånad när det inte går som hon hade väntat sig, men det är svårt att få grepp om vad hon egentligen hade trott skulle hända.

Detta till trots är det en film som alla som sett de andra filmerna måste se. På sitt eget sätt knyter The First Purge ihop säcken, på gott och ont.

Fakta The First Purge

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio, DTS X – Master Audio
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 97
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Releasedatum: 2018-11-12
Åldersgräns: 15 år
Regissör: Gerard McMurray

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.