Recension: The Invisible Man (2020)

The Invisible Man handlar om det vi alla någon tänkt, tänk om man kunde bli osynlig. Men den handlar också om hur läskigt det kan vara att veta att det finns någon annan som kan bli osynlig…

Cecilia Kass (Elisabeth Moss) rymmer från sin dominanta partner Adrian Griffin (Oliver Jackson-Cohen). Han är en uppfinnare, världsledande inom forskning kring optik och tillsammans har de bott i hans villa vid Stilla Havets kust, norr om San Francisco. Hon flyr av många anledningar, men framför allt för att han skrämmer henne.

invisible man

Så snart hon flytt till sin systers vän James Lanier (Aldis Hodge) får hon höra att Adrian är död. Men snart börjar det hända lite underligheter…

invisible man

The Invisible Man a’la 2020 års version är absolut inte den första filmen om en osynlig man. Otaliga versioner har gjorts av 1897 års H.G. Wells-roman om den osynlige mannen, och i mitt tycke är 2020 års version en av de bättre.

Framför allt har den bra fart framåt, och en lagom spänning utan att det för den sakens skull handlar om så kallade jump-scares. Istället flyter handlingen på, och för en gångs skull har vi en film som inte befinner sig i bakgrundshistorier en stor del av tiden.

Det enda som är lite knepigt är att vi får lite för lite information om relationerna i filmen. Varför Cecilia Kass hamnar hos just James Lanier får vi aldrig förstå, än mindre vilken relation hon har haft med sin syster Emily (Harriet Dyer).

Dock är det helt klart en sevärd film som inte lämnar mycket andrum och det finns en del överraskningar man inte kan gissa.

Betyg: 4

Fakta The Invisible Man

Recenserad på: Blu-ray
Längd (min): 124
Regissör: Leigh Whannell