Recension: The man with the Iron Heart (2017)

Man with the Iron Heart

The Man with the Iron Heart baseras på en av historiens mest ondskefulla män – Reinhard Heydrich. Heydrich var en av arkitekterna bakom ”den slutgiltiga lösningen” och ansvarig för oräkneliga människors död. Filmen behandlar hans liv, men också motståndsrörelsens motangrepp.

Andra världskriget har alltid både skrämt och fascinerat. Så mycket ondska, men också så mycket samlad mänskligt engagemang i att störta en av de värsta diktatorerna världen skådat. I The Man with the Iron Heart får vi ett lite annorlunda perspektiv, där regissören Cédric Jimenez gör en väldigt bra insats i att skildra vilken sorts människa Heydrich var – eller kanske snarare inte var.

Att gestalta en fullständig psykopat är svårt, men Jason Clarke gör det då fruktansvärt bra. Inte nog med att han är lik Heydrich, han lyckas vara så känslokall som man bara kan föreställa sig att Heydrich var.

Man With the Iron Heart

Samma sak gäller Rosamund Pike, som spelar Heydrichs fru Lina von Osten. Lina von Osten var övertygad nazist redan innan hon träffade Reinhard Heydrich, och Pike spelar väldigt bra i pendlandet mellan att vara fru och att vilja vara med i maktspelet.

När det gäller motståndsrörelsen får vi dubbla Jack i form av Jack O’Connell som spelar Jan Kubiš och Jack Reynor som spelar Jozef Gabčík. De båda motståndsmännen tränas i Skottland av brittiska specialstyrkor, och skickas sedan på det historiska uppdraget till Tjeckoslovakien, där Heydrich styr med järnhand – och järnhjärta.

The Man with the Iron Heart är en gripande film, på många sätt. Naken mänsklig ondska blandat med ett fantastiskt bra historieberättande. Välkomponerad musik som får mig att känna den eskalerande galenskapen som hela kriget stod för. 1942 var nazisterna fortfarande på frammarsch och verkade fullständigt ostoppbara. Likväl fanns det många hjältar som gjorde motstånd och den här filmen lyckas skildra även dem på ett mycket bra sätt.

Det enda som avhåller mig från att ge ett toppbetyg – för filmen är mästerlig – är att den är för kort. Jag hade velat ha en timme till, det hade lätt gått att spendera.

Betyg: 4+

Fakta The Man with the Iron Heart

Recenserad på: Netflix