Recension: You were never really here (2017)

you were never really here

You were never really here

199
6

Handling

4.5/10

Skådespelare

7.0/10

Ljud & Musik

6.5/10

Stämning

6.5/10

Effekter och Filmteknik

5.5/10

You were never really here handlar om den självmordsbenägne krigsveteranen Joe, som ägnar sig åt att rädda tjejer från sextrafficking. Hyllad och rosad är det här en film som sägs ha stora likheter med Taxi Driver. Jag kan se likheterna och varför jämförelsen görs, men jag är inte lika övertygad om att You were never really here är en så fantastisk film. 

Jag har alltid haft svårt för svåra filmer. Filmer där jag måste vara 100% närvarande och där ansvaret för att förstå filmens storhet ligger hos mig. You were never really here är en sådan film. Joe (Joaquin Phoenix) är en plågad man och han har inte haft någon lätt uppväxt. Han försörjer sig genom att ta betalt för att spåra upp tjejer som hamnar i sextraffickens träsk. När senator Albert Votto (Alex Manette) dotter Nina (Ekaterina Samsonov)  försvinner är det upp till Joe att hitta henne.

you were never really here

Så långt allt väl, en bra handling och ett viktigt ämne. Men trots det viktiga ämnet blir det för mycket fokus på Joes galenskap. Jag jämför hellre till en början You were never really here med Leon snarare än Taxi Driver, och hade den här filmen varit lite mindre galenskaper och lite mer action och handling hade jag höjt betyget en hel del.

Just skådespelandet mellan Joaquin Phoenix och Ekaterina Samsonov är fantastiskt bra. Hur handlingen utvecklas ställer till det, särskilt med tanke på att jag snart känner mig väldigt förvirrad över vem som är skurk och vem som inte är skurk. Kanske är det meningen, men det finns en hel del att reda ut även efter eftertexterna.

Fakta You were never really here

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 89
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-09-03
Regissör: Lynne Ramsay
Åldersgräns: 15 år

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.