SAG-AFTRA gör deal med Replica Studios, röstskådespelare är inte glada

Skådespelarunionen SAG-AFTRA, som bland annat representerar röstskådespelare och mo-cap-skådespelare i USA, har gått ut med att de har gjort en deal med AI-röststudion Replica Studios. I dealen är det bland annat bestämt att röstskådespelare kommer att ha ”valet” att bygga ihop en A.I.-version av deras röst.

Röstsskådespelare från hela landet har visat sitt missnöje över beslutet på sociala medier och många har ställt SAG-AFTRA mot väggen eftersom de inte ens visste om att det hade gjorts en deal. Steve Blum, Elias Toufexis och Kellen Goff är bara några få av de som kritiserar SAG-AFTRA och fler kommer säkerligen att lägga till sina röster under de kommande dagarna.

Trots detta har SAG-AFTRA ännu inte ändrat sitt ställning och är övertygade om att dealen med Replica Studios är byggd på en förståelse om att det är ett etiskt sätt att införa AI-röster på spelmarknaden.

Personlig åsikt

Jag har vuxit upp med stor respekt för röstskådespelare. Det är nästan någonting magiskt när de andas liv i fiktiva karaktärer endast genom att använda sina röster. Det är därför denna deal gör mig så illa till mods. Det känns oerhört respektlöst för SAG-AFTRA att gå med på detta: de var så emot att AI skulle skriva manus till filmer och serier (vilken var anledningen till strejken förra året), men det är helt okej att ersätta röstskådespelare?

Låt er heller inte luras av deras ”men röstskådespelarna skulle få välja själva om de vill ha en AI-röst eller inte”: om AI-röster blir en del av TV-spelsindustrin så kan det mycket väl leda till att spelutvecklare till slut inte ger jobb till röstskådespelare som inte har en AI-röstdubbel, eftersom det skulle bli billigare att producera.

Förhoppningsvis kan röstskådespelarna gå samman och visa SAG-AFTRA att detta inte är någonting de är intresserade av, men även vi som älskar TV-spel kan välja att helt enkelt inte ge pengar till de som vill använda AI-röster istället för att anställa röstskådespelare.

Folk måste inse att fiktiva berättelser, om det så är i form av TV-spel, böcker eller tecknade serier, inte bara är en produkt, utan konst. Det är ett sätt för oss människor att bearbeta vår inre och yttre verklighet, ett sätt för oss att berätta för världen våra innersta tankar och drömmar. Att helt enkelt ersätta det mänskliga elementet med AI är därför, enligt min åsikt, att ta bort det mänskliga hjärtat ur våra konstverk.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).