Spelföretag donerar till Black Lives Matter och NAACP

George Floyds död har väckt stora reaktioner från folk över hela världen. Floyd är den senaste i en lång rad av svarta amerikaner som har mist sitt liv på grund av övervåld från poliser. Det finns flera anledningar till att just det här fallet har växt till demonstrationer och på flera ställen upplopp: 1. Läget är redan spänt i USA på grund av corona-viruset. 2. Det är inte så länge sedan det uppmärksammade fallet med Ahmad Arbery hände. 3. De inblandade polismännen fick först bara sparken. Det var inte förrän demonstrationerna skedde som en ny obduktion gjordes och kunde konstatera att det utan tvekan var polisernas tryck mot Floyds hals som dödade honom. Polisen som höll ner honom har nu blivit åtalad för dråp och vållande av annans död.

Runt om i världen har både privatpersoner och företag uttryckt sin ilska mot polisvåldet, bl. a. genom att skänka donationer till Black Lives Matter och NAACP (The National Association for the Avancement of Colored People). Ett antal spelföretag har också skänkt donationer. Samtidigt har de uppmuntrat andra att göra likadant.

Spelföretagen och deras donationer

EA har donerat 1 miljon dollar till Equal Justice Initiative och the NAACP Legal Defense & Educational Fund. Ubisoft har donerat 100 000 dollar till NAACP och Black Lives Matter. Devolver Digital har donerat 65 000 dollar till Black Lives Matter. Humble Bundle har donerat 1 miljon dollar till en fond som hjälper svarta spelutvecklare att publicera sina spel. Square Enix har donerat 250 000 dollar till bl. a. Black Lives Matter. The Pokémon Company har donerat 100 000 dollar till både NAACP och Black Lives Matter. Bossa Studio har donerat 100 dollar per anställd. thatgamecompany, som låg bakom Journey, har donerat 20 000 till Black Lives Matter och NAACP.

Och dessa är bara några exempel. Om detta bara är ett PR-trick eller inte kan man diskutera, men pengarna går åtminstone till något viktigt.

///

Klicka på länkarna om du också vill donera till Black Lives Matter eller NAACP!

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).