SVT sänder Luciamorgon från Kalmar Slott

SVT bjuder på en stämningsfull Luciakonsert från den historiska miljön på Kalmar slott. I salarna där drottning Margareta och Gustav Vasa hållit hov, sprider nu SVT:s Luciatåg ljus och värme tillsammans med årets Lucia, Alma Alvunger, en rad solister och instrumentalister, en barnkör samt eldkonstnärer.

Årets Luciatåg består av körerna Vox Beata från Kalmar Domkyrka och Voices från Kulturskolan, som sjunger våra mest älskade lucia- och julsånger i Förbrända Salen på slottet. Hagbysånglingarna är namnet på årets charmiga barnkör. Doyho Sol, på lutor, och Emelie Roos, på blockflöjter, bildar Duo SolRoos som framför instrumentella stycken i lågornas sken i den pampiga Gyllene Salen.

”Årets Luciamorgon är ett fint exempel på det vi vill lyfta i högtidkonserterna – begåvade sångare och musiker från närområdet. Kalmar Domkyrkas ungdomskör, Duo SolRoos och stråkkvartetten från Camerata Nordica för att nämna några – högklassig musik som här framförs i historisk miljö,” säger Marion Jernråda, exekutiv producent.

Medverkar gör även en stråkkvartett ur kammarorkestern Camerata Nordica som tillsammans med eldkonstnärer från Kalmar Kulturskola framför bland annat ”Carol of the Bells” invid vallgraven med slottet som fond.

Sångsolist är Ida ”Adée” Olsson som tillsammans med gitarristen Ulf ”Bitte” Appelqvist ger oss ”Himlen i min famn”. Adée framför också Leonard Cohens ”Hallelujah” med svensk text tillsammans med stråkkvartetten.

”På Kalmar Slott känns verkligen historiens vingslag i varje vrå. Att få höra körens vackra sånger, lutor och flöjt för verkligen tankarna tillbaka till tider då mäktiga drottningar och kungar huserade här,” tillägger Marion Jernråda.

I den femte delen av SVT:s serie Historien om Sverige, som sänds söndag 3 december, kan du se mer av Kalmar Slott och även få höra om dess viktiga betydelse under medeltiden. Finns även att se på SVT Play i efterhand.

///

Du kommer att kunna se Luciamorgon från Kalmar Slott på onsdagen den 13 december på SVT Play kl. 02:00 och i SVT2 kl. 07:00. Dessutom kommer det att sändas repris på programmet på torsdagen den 14 på SVT2 kl 18:00.

Om Jill Johansson 388 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).