Recension: Oppenheimer – Bluray (2023)

Jag såg Oppenheimer på bio, och nu är det dags för en andra chans när jag får recensera den på Blu-ray. Vad ger en andra tittning och finns det mer att upptäcka på bluray-skivan?

Här kan du läsa min första recension av Oppenheimer.

Till att börja med är en andra titt en blandad resa. Oppenheimer är utan tvekan en av vår tids viktigaste berättelser i filmformat och jag upptäcker massor av nya saker när jag ser filmen på blu-ray. Inte minst de mer subtila delarna av Oppenheimers karaktär. Hur han faktiskt kämpar med det etiska dilemmat att behöva utveckla ett vapen som kan ta död på hela mänskligheten.

Samtidigt är det lite segt att se filmen en andra gång. Det är vääääldigt mycket politik och tidvis ganska tråkigt. Visserligen är det nutidshistoria som ingen bör bortse från, men alla turer kring utvecklingen av vapnet och hela Manhattan-projektet blir lite långtråkigt.

Då är det en helt annan upplevelse att sätta tänderna i extramaterialet. Nu är jag visserligen både historie- och filmnörd, så dokumentären som beskriver hur filmen skapades är guld värd. Jag har länge beundrat Christopher Nolan och efter att ha sett dokumentären går det inte att säga någonting annat än att mannen är verkligen ett geni.

Vi får även många kommentarer från varje skådespelare som har en större roll, och det är givetvis intressant att höra hur de såg på sitt deltagande i den här storfilmen. Vi får även i extramaterialet ta del av den verklige Oppenheimer och här ser vi hur väl Nolan jobbat med att få Cillian Murphy att vara så lik den verkligen Oppenheimer som möjligt. Givetvis är det Murphys förtjänst i slutänden, men regissören är minst sagt noggrann.

Så oavsett om du har sett filmen på bio eller inte så är det värt att införskaffa blu-rayutgåvan och ge dig in i att utforska historien bakom filmen, både från Nolans perspektiv men även alla andras som varit inblandade.

Betyg: 4

Fakta Oppenheimer (blu-ray)

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 3h (+flera timmar extramaterial)
Regissör: Christoper Nolan

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.