Tekniken i Star Wars

favoritkaraktärer i star wars

Idag har Star Wars The Force Awakens premiär – och även om Spel och Film dröjer något med en recension (den kommer innan jul) vill vi gärna dyka lite djupare i tekniken. Nörda ner oss, som det heter. Vilken teknik i Star Wars är möjlig, med vad vi känner till idag?

Det kanske är rätt uppenbart, men ljussablar är svårt att få till. Det finns teorier kring det, som att begränsa ett laser / plasma-fält med hjälp av ett kraftfält, men det är oerhört vaga teorier och tyvärr, alla ni som önskat en ljussabel i julklapp; även i år kommer ni att bli besvikna.

Laserkanoner däremot, såväl som laserpistoler och dylika handvapen, är möjliga – men de skulle inte se ut som de gör i filmerna. Istället skulle själva laserstrålen vara osynlig, om vi inte pratar om plasma, eller att lasern skjuts genom något annat medium än vacuum eller luft.

Överljusfart har vi heller inte lyckats med, något som vår käre Albert Einstein hade ett och annat att säga om. Det går helt enkelt inte att accelerera till ljusets hastighet, än mindre passera. Men det kan finnas andra sätt att färdas över galaxen eller universum, som exempelvis maskhål.

Kraftfält som kan stå emot attacker från laservapen blir nog också svårt att skapa.

Däremot kan vi idag skapa hyfsade hologram, och det går att ersätta en del kroppsdelar med cybernetiska kroppsdelar. Robotar börjar vi närma oss och det är antagligen inte långt kvar innan vi kan föra en vettig diskussion med en kopia av C3PO. Han kanske inte kan kommunicera på sex miljoner språk, men de flesta är väl nöjda om han kan en handfull språk.

Att klona människor kan vi klara av, men det görs inte av etiska skäl och tur är väl det. Vi kan dock inte producera kloner i samma hastighet som i Klonerna anfaller. Vi kan inte heller frysa ner människor eller andra levande organismer som Darth Vader lyckas med när han fryser ner Han Solo i Rymdimperiet slår tillbaka. Det forskas dock en hel del på detta.

Om vi får se någon ny teknik i Star Wars Episode VII, The Force Awakens, vet jag ingenting om – men det är förstås inte omöjligt. Då ska vi återkomma och se om det är någon teknik som kanske kan användas idag.

 

Vinter och allt, men vem kunde ana att den här killen var från norrland?
Vinter och allt, men vem kunde ana att den här killen var från norrland?

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.