The Outer worlds

Årets spel 2019?

För oss som helst spelar på PC var 2018 ett riktigt dystert år. Många nya spel, eller expansioner, lovade så mycket och höll så förtvivlat lite. Många talar om 2018 som ett av de allra sämsta åren inom dataspel. Jämförbart med tv-spelskraschen 1983 – 1985, som jag skrivit om tidigare. Visst har året haft sina ljuspunkter. Fantastiska Final Fantasy XIV har gått från klarhet till klarhet och indietillverkarna har släppt flera spel lätt jämförbara med de bästa från AAA-företagen, bästa exemplet på detta är kanske Mutant Year Zero. Men i övrigt var åtminstone sista halvan av 2018 mycket dyster.

De största problemen med moderna spel är kanske att intresset nu mer tycks vara att tjäna snabba pengar. Det är mikrotransationer och oinspirerat innehåll. I värsta fall spel som i princip kräver att spelarna köper mikrotransaktioner för att ens komma med i expansionen (Destiny 2 är kanske värsta exemplet när det gäller detta). Andra spel, som lovande Artifact från Valve, visade sig bara vara en tunn fernissa över samma försök att lura spelare till transaktioner i ett spel som de redan betalt för. Och då har vi inte ens börjat prata om katastrofen som är, och var, Fallout 76.

Det är därför inte konstigt att spelarna längtar efter någonting nytt, någonting som faktiskt går att spela utan mikrotransaktioner. Redan under november och december 2018 började det talas om att Obsidian var på väg med ett nytt spel, helt i egen regi. Den 6:e december bekräftades detta när Obsidian på Game Awards meddelade att man skulle lansera ett nytt spel under 2019 och att detta spel skulle kallas The Outer Worlds.

Vilka är Obsidian?

Obsidian är kanske framför allt kända för två saker. De låg bakom de i särklass bästa Fallout-spelen, de skapade Fallout 3 och producerade Fallout New Vegas. Dessa spel är kända för sina knasiga och udda karaktärer och spännande spel. Efter att Obsidian skiljdes från Bethesda har också Fallout-spelen sjunkit i kvalitet. Fallout 4 levde aldrig upp till den nivå som föregångarna höll, och…låt oss inte tala om Fallout 76.

Obsidian har även skapat Pillars of Eternity. En lite obskyr spelserie som påminner om det tidigare så populära Baldurs Gate. Allt som allt är de kända som en pålitlig spelskapare som producerar välgjorda och underhållande spel.

Vad är The Outer Worlds?

Som det ser ut just nu kommer The Outer Worlds att vara ett single-player spel som utspelar sig på en rymdkoloni. Spelet tycks alltså ha vissa likheter med de knasiga karaktärerna från Fallout New Vegas, men spelet kommer samtidigt att vara helt annorlunda. Spelaren kommer att få alliera sig med någon av faktionerna och utifrån detta val kommer spelet skilja sig från spelomgång till spelomgång.

Spelaren kommer även att kunna samla på sig följeslagare och dessa kommer uppskatta, eller ogilla, spelaren utifrån de beslut som denne tar i olika situationer. Vi som spelat Fallout känner väl igen systemet. Totalt sett ser spelet mycket lovande ut. Frågan är bara om Obsidian kommer leva upp till de nu skyhöga förväntningarna.

Faran med hype

Finns det verkligen några faror med hype? Tja, om det är nåt vi borde ha lärt oss av föregående år så är det att sänka förväntningarna. Även om The Outer Worlds ser ut att bli ett riktigt suveränt spel så finns alltid risken att bli besviken om förväntningarna är allt för höga. Det kommer alltid finnas någonting som kanske kunde göras bättre.

Med andra ord, det låter bra och de första bilderna från de som haft turen att testspela ser riktigt intressant ut. Grafiken är ljusår bättre än många andra spel och upplägget verkar riktigt intressant. Eftersom vi ännu inte fått något releasedatum är det dock lika bra att skruva ner förväntningarna en aning. Det är ju alltid trevligare att bli positivt överraskad!

Om Diana Mossbring 16 artiklar
Till vardags frilansande copywriter och översättare. På fritiden spelfantast med förtjusning för både fysiska och digitala spel. Har genom åren samlat på mig en ganska imponerande samling och spelar gärna både AAA-titlar och indiespel från gamla, nya och okända spelutvecklare.