Activision har fått patent till system för mikrotransaktioner

Mikrotransaktioner och Destiny 2

De heta diskussionerna kring mikrotransaktioner fortsätter. Allt fler spel har dem och de erbjuder allt fler sätt att förbättra din framfart genom dem. Förra veckan skrev vi om loot boxar och annat till allt fler spel, även i spel till fullpris med huvudsakligen single player. Under veckan har det varit mycket diskussion kring det kommande Star Wars Battlefront 2 och dess loot boxar som måste köpas för vissa uppgraderingar. Nu senast har fokusen legat på Activisions nya påhitt kring köp av mikrotransaktioner.

Activision har nyligen fått ett patent kring mikrotransaktioner och matchning i multiplayer-spel. Patentet är för ett system som ska kunna uppmuntra spelare att köpa fler mikrotransaktioner. Idén med det hela går ut på att nybörjare, eller de som ännu inte har spenderat så mycket på mikrotransaktioner, ska kunna matchas mot erfarna spelare med bättre utrustning. Därigenom ska den nya spelaren lockas att köpa likvärdig utrustning som den erfarne spelaren använder. Om personen sedan köper ett vapen så ska systemet kunna placera denna på en bana där just det vapnet är väldigt effektivt. Om spelaren gör bra ifrån sig under matchen så känner han eller hon förmodligen att de har gjort ett bra inköp. Detta uppmuntrar då till att sedan köpa ännu fler vapen och utrustning. Skulle spelaren välja att inte spendera pengar så kan sådan information sparas. Sedan kan systemet justera hur spelaren lockas att göra inköp.

Nu var detta patent bara i utforskande syfte, enligt ett uttalande från Activision. Något liknande system finns enligt dem inte implementerat i deras senaste spel Destiny 2. Patentet söktes redan 2015 så det är möjligt att det ännu inte seriöst har övervägts. Men det ger konsumenter en anledning att ta sig en funderare. Vart kommer detta att leda, och hur mycket ska vi gå med på? Mikrotransaktioner erbjuder inte längre uteslutande kosmetiska föremål. Allt oftare inkluderas sådant som ger ett övertag över andra spelare.