Allt om labyrinter

Med anledning av att vi både recenserat och håller på att tävla ut Maze Runner: The Death Cure publicerar vi idag en spännande text om labyrinter. Här är några riktigt intressanta, skrämmande och spännande fakta om labyrinter: 

Visste du det här om labyrinter?

Det finns två olika varianter av det vi på svenska lite slarvigt kallar labyrinter. Engelskans ”maze”  är en irrgång med villovägar och återvändsgränder, medan ”labyrinth” består av en väg från början till slut, som är tänkt att vara endast för avkoppling eller spirituella inre resor.

Ordet ”maze” betyder delirium på engelska, de är svåra att ta sig ut med alla villovägar och innehåller ofta flera kluriga pussel.

LÄS MER: Recension av Maze Runner: The Death Cure

Världens äldsta labyrint kallas ”The Lost Labyrinth” och byggdes som en del av farao Amenemhet III:s dödstempel ca 1800 f.Kr. Labyrinten omnämns av den grekiska historikern Herodotus som en byggnad som ”överglänser allt som någonsin byggts av människan”. Dödstemplet inhyser, utöver labyrinten, tretusen rum fördelade på två våningar.

Så kallade trojeborgar finns utspridda i hela Skandinavien och består av stenar i ringformation lagda på marken. De har inga väggar och är till för att skydda folket från mytologiska odjur, sjukdomar och dåligt väder. Norrbottens skärgård är den mest labyrinttäta platsen i hela världen! Så kallade trojeborgar finns utspridda i hela Skandinavien och består av stenar i ringformation lagda på marken. De har inga väggar och är till för att skydda folket från mytologiska odjur, sjukdomar och dåligt väder.

De första trädgårdslabyrinterna bestående av häckar byggdes i slottsgårdar över hela Europa i underhållningssyfte och som diskreta platser för hemliga möten.

Labyrinter har använts i forskningssyfte sedan 1882. Den allra första av detta slag byggdes av John Lubbock för att studera insekters navigationssystem.

Världens längsta häcklabyrint, ”Pineapple Garden Maze”, är 4 km lång och består av 14 000 tropiska växter.

Världens till ytan största labyrint låg i Kalifornien 2014 och sträckte sig över hela 24 hektar! Labyrinten var gjord av majsplantor och besökare som gick vilse var tvungna att ringa räddningstjänst när de inte kunde ta sig ut efter att attraktionen stängt för dagen.

Det bästa sättet att ta sig ut ur en labyrint är att konsekvent alltid svänga åt samma håll, alltså höger eller vänster, så långt som möjligt hela tiden för att komma till ytterväggen som förr eller senare måste leda till en utgång.

Många har nog tänkt på att Ikea känns som en enda stor labyrint och det är inte helt fel! Varuhusen är nämligen byggda efter principen ”kundens väg” som leder kunden på ett sätt så att man hela tiden ska vara stimulerad. Var femtonde meter svänger gångarna för att det aldrig ska kännas enformigt och tråkigt.

I den grekiska mytologin byggde Zeus son, Minos, ett palats i form av en labyrint i staden Knossos för att hålla Minotaurus fången. Minos hade fått en tjur i offergåva av Poseidon, men när han valde att behålla tjuren istället för att offra den lät Poseidon Minos fru förälska sig i djuret för att sen föda Minotauros, hälften tjur och hälften människa.

Under medeltiden var det populärt att bygga små labyrinter i mönstret på katedralgolv. Dessa labyrinter fungerade som en alternativ pilgrimsresa för de som inte kunde ta sig till Jerusalem.

Labyrinter har i filosofiska sammanhang fungerat som en arketyp för människans kropp, själ och andeenergi. Gångarna representerar cirkulationen av energi, mönster i hjärna, tarmarna och mitten av labyrinten är vår själ. Att vandra in i labyrinten skulle föra samman kroppen, själen och anden till en enda helhet.

Labyrinter används ibland som ett verktyg att komma i kontakt med det undermedvetna. Det sägs att labyrinternas geometriska form balanserar oss och genom att vandra genom dem kan kontakten med vårt inre och intuitionen stärkas.

Det finns flera olika typer av labyrintsystem. Den enklaste modellen härstammar från Kreta och består av sju cirklar utan villovägar. Dessa labyrinter är endast till för avkoppling.

Den romerska varianten av labyrintsystem är fyrkantig och består av en gång som leder från ingången till utgången utan villovägar. Den används enbart i dekorativa syften, ofta i mosaik i tak eller på golv.

”Den spirituella resan” kallas ytterligare en labyrinttyp, den mest kända finns i katedralen i Chartres i Frankrike. Det är en rund labyrint på katedralgolvet som leder pilgrimer på en emotionell resa.

En av de mest komplexa trädgårdslabyrinterna byggdes till Ludvig XIV:s ära framför Versailles och består av tätt satta träd istället för häckar. Labyrinten sträcker sig över en hektar och inhyser flertalet statyer och fontäner.

Den äldsta fortfarande existerande trädgårdslabyrinten finns vid Hampton Court Palace i England. Den anlades år 1690 på beställning av William III. Trots att den byggdes för nöje och avkoppling är träden så höga att det kan vara svårt att ta sig ut även om den ”bara” sträcker sig över 1 349 kvadratmeter.

På 1700-talet var det väldigt populärt att anlägga mindre trädgårdslabyrinter, det var pinsamt om en respektabel trädgård saknade en. Till skillnad från de dekorativa labyrinterna skulle dessa vara lite utmanande, det inte ovanligt att de innehöll pussel, villovägar och höga väggar för att roa middagsgästerna.

Den mest kända labyrintmakaren i nutid heter Adrian Fisher. Han har ritat och anlagt över 600 labyrinter i ca 30 länder sedan slutet av 70-talet. De är alla unika och utmanande, byggda i en stor mängd olika material som speglar, vatten, träpaneler och majs. Han har även designat portabla pop-up-labyrinter i hopptornsform som för karnevaler eller event.

Stort tack till 20th Century Fox för texten.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.