Animehörnan: Hayate The Combat Butler

hayate

Kenjiro Hata skrev och illustrerade mangan Hayate The Combat Butler som började publiceras 2004. Animen om 52 episoder kom 2007 – 2008. Försäljningsmässigt har framgångarna för Hayate varit avsevärda, med över 10 miljoner ex sålda manga och en diger lista TV drama adaptioner, dataspel, action TV serier etc på meritlistan, har Hayate med all rätt hamnat på gräddhyllan. Det här är ännu en ”måste se” Anime.

Hayate Ayasaki är berättelsens 16-årige protagonist. Ibland när man talar om någon som har otur menar man kanske otur i kärlek, eller otur med pengar eller otur med missöden som resulterar i fysisk skada. För Hayate ligger oturen mycket djupare och mer massivt utbredd över hela spektrumet av hans liv. Om det ligger en endaste sten på en rensopad gata – så kan man vara säker på att Hayate cyklar rakt på den och vurpar i en hög av plågsamt felvridna kroppsdelar. Det är som Murphys Law gånger 100. Om någonting kan gå snett, kan man garanterat räkna med att oturen är med vår hjälte som drabbas på något sätt.

Hayate har oturen att ha ett par sällsynt vämjeliga föräldrar. Narcissistiskt absorberade i sina egna idiotiska drömmar om ”att bli rika” och / eller att uppnå personlig upplysning och förverkliga vilda, totalt egotrippade drömmar, gör Hayates föräldrar till exempellöst usla föräldrar. Hayate jobbar och sliter flera deltidsjobb vid sidan om sin högstadieutbildning, men föräldrarna lyckas klura ut vem som anställt honom och de stjäl hans lönekuvert i egenskap av förmyndare. Vad än Hayate gör för att försöka tjäna ihop pengar för att betala hyran exempelvis, så stjäl föräldrarna slantarna och sätter sprätt på dem i sina fåfänga idiotdrömmar.

Hayate

Värst är det då storyn börjar. Hayate kommer hem till en tömd lägenhet med Yakuza bankandes på dörren. Det visar sig att föräldrarna lånat 156 miljoner yen (typ 12 miljoner kronor) och satt sin sons kroppsdelar som säkerhet och nu har Yakuza kommit för att ta honom till organ donations kliniken. Så Hayate gör det enda han kan. Han flyr. Utan någonting annat än en varm kappa att skyla sig från vinterkylan med, hamnar Hayate i en ödslig park mitt i natten. Det är där han får se den rikt uppklädda 13-åriga arvtagerskan Nagi Sanzenin. Hon har lämnat en fest vind för våg och nu fryser hon i sin tunna balklänning. Hon försöker betala med kontokort i en kaffeautomat för att få en varm kopp att värma sig med. Hayate ser henne som en skänk från ovan. Han har aldrig gjort någonting brottsligt i hela sitt liv, men om han kidnappar flickan kanske han kan få tillräckligt mycket pengar för att slippa styckas upp som kadaver?

Hayate gör slag i saken, men genom en serie olyckliga ordval misstolkar Nagi situationen. Hon tror att Hayate förklarar sin kärlek för henne och hon faller pladask för den bildsköne ynglingen. Speciellt då han utan att blinka ger henne sin varma kappa som skydd för hennes huttrande, blåfrusna lilla kropp. Då Hayate går för att ringa Nagins förmyndare för att prata lösensumma, dyker ett par riktiga skurkar upp och kidnappar flickan på riktigt. Hayate får se hur de tvingar in henne i en bil och kör iväg. Hayate lånar en cykel och pinnar ikapp fordonet och lyckas hejda dem. Nagi är överlycklig. Hon är nu ännu mer övertygad om att Hayate älskar henne, och genom en serie händelser blir till slut lösningen att vår hjälte blir Nagis personliga assistent.

Nagi är inte bara rik – hon är makalöst förmögen och till synes helt ensam, utan föräldrar eller andra familjemedlemmars initiala inblandning. De få trotjänare som redan arbetar åt Nagi i det enorma, palatsliknande residenset, har inte mycket att säga till om då Nagi väl beslutat sig, så Hayate flyttar in med Nagi och blir den som sätter sitt liv på spel nästan dagligen då flickan utsätts för nya kidnappningsförsök, utspel för att stjäla Nagis förmögenhet och andra bisarra och roliga attacker från galna robotar och annat tokigt.

hayate

Hayate The Combat Butler är en uppfriskande mix av romantisk komedi med cynisk samhällsparodi kryddat med insiktsfull karaktärsutveckling. De två absoluta ytterligheterna – Nagi som med sitt geniförklarade IQ och förmåga att tjäna miljoner bara genom att läsa dagstidningen, kontra Hayate med sin massiva otur och en bottenlös fattigdom, dras till varandra som två poler. Ibland är det svårt att skilja på vem det är mest synd om av de två, fastlåsta i sina egna begränsade sfärer. Men ju mer de lär sig av varandra och att lita på varandra, desto mer börjar deras låsta situationer ruckas upp.

Visst är Hayate rolig. Humorn är ofta linjär med rejält raka puckar. Och den lite rosenskimrande romantiken är bitvis nästan hjärtevärmande. Men det är den tvärsäkra parodin och samhällskritiken som lyfter serien till en fem stjärnig ”måste se” nivå.

Jag ger Hayate The Combat Butler fem stjärnor av fem möjliga.