Filmrecension: Lemmy (2010)

Även om det gått ett par år sedan dokumentären Lemmy kom ut är det nu perfekt tid att ta en titt på denna film som dokumenterar den ikoniska rocklegendens liv och leverne i och med att en Lemmy-staty nyligen avtäcktes i Los Angeles.

Motörhead-sångaren och basspelaren hade hela världen i sitt grepp tack vare hans episka låtar som firade casinokulturen med låtar som ’Ace of Spades’, hans scennärvaro som många försökt men ingen lyckats efterlikna och hans ofta kopierade stil. Det är fascinerande att se hur Lemmy-dokumentären skulle kunna hjälpa oss att komma närmare denna gudalika person.

Dokumentären släpptes år 2010 och gav en stark insyn i den brittiska rockstjärnan och hans liv i Los Angeles där han hänger med den amerikanska rockscenens elit. Filmens nyckel till framgång är hur den innehåller uppriktiga intervjuer med sådana som Ozzy Osbourne, Slash från Guns N’ Roses och hela Metallica-gänget medan de försöker förklara Lemmys extraordinära personlighet.

lemmy_kilmister

Det som verkligen lyser genom filmen är den värme som denna enigmatiska figur gett världen och hur han är mer än glad att dela med sig av sin speciella humor. Det är enkelt att tycka om honom, och det är det som gjort Lemmy och hans band Motörhead till sådana stora symboler på rockscenen och i musikbranschen i allmänhet.

Stjärnan dyker även upp ett antal olika tv-serier och filmer och spelar en central del i den svenska filmskaparen Björn Tagermoses Götterdammerung tillsammans sådana som Iggy Pop och Grace Jones.

Lemmy har också visat sig uppskatta spelvärlden, där han bland annat dykt upp i ett Scarface-spel, i Guitar Hero: Metallica och även i en speciell Motörhead-spelautomat som kan spelas på sverigeautomater där spelare kan jaga efter Lemmys ’ace of spades’ på ett helt nytt sätt. Och om du inte är på ett rockigt humör kan du alltid kämpa tillsammans med asagudar som Oden och Tor.

motorhead-img_6368

Det är tack vare dessa lysande dokumentärer och spelautomater som vi kan fortsätta att fira denna legendariska rockstjärnas liv. Lemmy hade många legendariska spelningar i Skandinavien, och det är uppenbarligen så att ingen på rockscenen just nu kan matcha hans hållbarhet eller personlighet.

Och även om Lemmy-dokumentären är fullpackad med roliga anekdoter och ödmjuk humor sår är det livespelningarna där bandet spelar frenetiska versioner av klassiker som Rock It som verkligen garanterar att Motörhead kommer fortsätta leva i musikbranschen, filmbranschen och i onlinespelen i många år framöver.

 

 

 

Det här är ett gästinlägg av Martin Rasmussen. 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 kommentar

  1. Bra recension och så bra dokumentär! Metal personifierad brukar jag säga om honom, allt han gör är speciellt och annorlunda, och häftigt! Har dock helt missat honom i Scarface-spelet, vad gör han där egentligen?

    http://fragaemil.weebly.com/

Kommentarer är stängda.