Fira nationaldagen med SVT!

Du är hjärtligt välkommen att fira Sveriges Nationaldag med SVT. Programledarna Anne Lundberg och Tara Moshizi bjuder på en traditionsenlig och musikfylld helkväll med bland andra Tommy Körberg, Linnea Henriksson, Kalle Moraeus, Gunilla Backman, Johan Boding, Natalie Carrion, Tenho Gen, Klara Pasma, Louisa Lynn, Markus Schwart samt Arméns Musikkår som alla sjunger och spelar för kvällens hedersgäster, publiken på plats och tv-tittarna. Kvällen avslutas, som Nationaldagen brukar, med ett tapto från Logården på Stockholms slott.

Sedan slutet av 1980-talet har SVT sänt Nationaldagsfirandet på Skansen, där den kungliga familjen tillsammans med bland andra partiledare och ambassadörer är hedersgäster. Men firandet på Skansen är inte enbart för inbjudna, utan också för alla som har möjlighet att ta sig till Skansen, och för tv-tittarna.

Sändningen inleds med kungafamiljens kortege genom Stockholm. Det blir fanutdelning, tal av högtidsgäster och en rad artistframträdanden. Anne Lundberg och Tara Moshizi är programledare och på scenen kommer bland andra Tommy Körberg att hylla Astrid Lindgren och Georg Riedel, Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding att göra en Björn Ulvaeus- och Benny Andersson-hyllning och Linnea Henriksson sjunga bland annat Som du sa.

Sveriges fem officiella minoritetsspråk kommer att uppmärksammas i sändningen med ett unikt nummer av artisterna Natalie Carrion, som sjunger på sydsamiska, Tenho Gen, som sjunger på romska, Klara Pasma som sjunger på meänkieli, Louisa Lyne som sjunger på jiddish och Markus Schwartz som sjunger på finska. Tillsammans tolkar de fem artisterna Mikael Wiehes låt En sång för modet.

På Sollidenscenen finns också Arméns musikkår samt Marika Willstedts orkester som kompar kvällens medverkande artister.

Under sändningen blir det också ett fördjupande samtal kring vad Nationaldagen betyder för svenskarna och vad svenskar är stolta över. Nationaldagssändningen avslutas med det traditionella taptot från Kungliga slottet.

Firandet kommer att visas på SVT Play och SVT1 måndag den 6 juni kl 20.00 på Nationaldagen. Missa inte det!

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).