Google har lagt ner Stadia

Efter att ha varit aktiv i tre år har nu Stadia, Googles ambitiösa molnspelsinitiativ, blivit nedlagd. Google kunde helt enkelt inte få tillräckligt många spelare att bli intresserade av tjänsten.

Trots att beslutet att lägga ner Stadia meddelades i september 2022 var det många inom spelindustrin som ansåg att de visste att Stadia skulle gå under redan i 2021 när Google stängde ner flera av studiorna som gjorde spel till Stadia. Det var ett överraskande beslut för många, särskilt eftersom Google hade använt sig av flera välkända personer inom spelvärlden (en av dem för detta Ubisoft-producenten Jade Raymond) för att leda studiorna.

Stadia har redan påbörjat processen med att betala tillbaka till de som använt tjänsten. Det enda som inte kan betalas tillbaka är prenumerationsavgiften för Stadia Pro. Trots att det finns fans som har blivit upprörda över att Stadia har blivit nedlagd finns det fortfarande gott om alternativ för de som anser att molnspel är den nya framtiden, med Amazon, Xbox och Nvidia som några exempel. Det dröjer nog fortfarande år innan vi vet om digitala spel kommer att kunna ersätta fysiska kopior helt, men hur framtiden än ser ut så kommer Stadia inte att vara del av den. En liten del av den kommer dock att leva vidare, eftersom Google gör om Stadia-kontrollerna så att de fungerar som vanliga Bluetooth-kontroller.

Stadia-exklusiva spel

Stadia hade ett stort bibliotek av spel. Många av dem finns att hitta på andra digitala speltjänster som Steam och PlayStation, men det finns några Stadia-exklusiva spel som nu riskerar att aldrig kunna spelas igen – några av dessa spel är Outcasters, Wavetale, Young Souls, Gylt, Pixeljunk Raiders, Pac-Man: Mega Tunnel Battle, Submerged: Hidden Depths, Gunsport, Orcs Must Die! 3 och Hello Engineer. Förhoppningsvis kan skaparna av de Stadia-exklusiva spelen hitta någon annan som kan tänka sig att ladda upp deras spel.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).