Luuks nya show har premiär den 26 mars

Kristian Luuks nya underhållningsprogram Veckans ord kommer att ha premiär den 26 mars på SVT. Programmets fokus är att djupdyka ner i några utvalda ords betydelser och hur dessa ord har utvecklats och i sin tur skapat nya ord. Dessutom får vi veta en massa trivia kommer Luuk även att bjuda in gäster som på ett eller annat vis har något att göra med orden som tas upp.

Luuk säger att ”det har varit oerhört roligt att få hylla alla dessa ord och ta sig in bakom kulisserna” och att ”man hittar en massa nya vinklar och aha-upplevelser” när man tittar på hur ord har uppstått och förändrats genom åren.

Luuk som programledare

Kristian Luuk har en lång karriär som programledare och programvärd. Några av hans första shower var Knesset och Sen kväll med Luuk. Den sistnämnda satte ordentlig fart på hans karriär och varade från 1996 till 2004. Efter det var han programledare i God natt, Sverige tillsammans med Carina Berg, men programmet blev nerlagt efter bara en säsong och Luuk lämnade TV4. Han flyttade över till SVT och började karriären där med programmet Videokväll med Luuk.

2009 tog Luuk över som programledare för underhållningsprogrammet På spåret efter att den förre programledaren Ingvar Oldsberg lämnade programmet. Han håller fortfarande i showen tillsammans med Fredrik Lindström.

Luuks emottagna priser

På grund all hans erfarenhet och personlighet har Luuk blivit en av Sveriges mest kända programledare. Han vann Aftonbladets TV-pris som ”Årets manliga personlighet” sex gånger mellan 1998 och 2004 (den enda gången han inte vann var 2002 då han förlorade mot ingen annan än Fredrik Lindström). Dessutom vann han kategorin Årets underhållningsprogram på Kristallen 2010 med På spåret.

///

Veckans ords första säsong består av sex avsnitt. SVT1 och SVT Play kommer att visa programmet på fredagar klockan 21.00. Om du är en språknörd, vilket jag är, så får du definitivt inte missa det!

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).