Mark Hamill är Luke Skywalker

1977 hade Stjärnornas krig premiär och i huvudrollen såg vi Mark Hamill som Luke Skywalker. Det blev två filmer till och sedan försvann Mark Hamill (nästan) från vita duken. Nu är han snart tillbaka i sin största roll – när Star Wars Episode VII har premiär i december, 2015. Men vad har han gjort under tiden?

Mark Hamill hade inte själv tänkt dyka upp på uttagningsprovet för Star Wars. Att han fick rollen kan vi tacka Robert Englund för. Han råkade befinna sig i närheten, såg uttagningsproven och tyckte att det var en god idé att hans gode vän Mark Hamill provspelade för rollen. Hamill fick den, gjorde tre filmer om Star Wars och han gjorde det så bra att alla som därefter såg honom associerade honom med Luke Skywalker och ingen annan. Åtminstone är det hans förklaring och trots allt är den trovärdig, då Luke Skywalker hamnar på plats 14 över en topp-100-lista som tidningen Empire har satt ihop över de mest fantastiska fantasikaraktärerna genom tiderna.

Hamill har dock gjort en hel del annat, inklusive några filmer. Han dök upp som en trovärdig skurk i den svenska filmen Hamilton, men för oss som sett Star Wars är det svårt att inte se en crackpåverkad Luke Skywalker istället för den skurk som regissören Per Berglund ville ha fram. Förutom några enstaka filmer har han också visat sig vara en grymt bra röstskådespelare, vilket förmodligen fungerar bättre eftersom det blir lättare att inte associera honom med Star Wars när man inte ser honom.

Trots alla dessa avsteg är det som Luke Skywalker vi vill se honom. Enligt Englund, som fortfarande är god vän med Hamill, har han satts i hårdträning inför inspelningarna. Eftersom Mark Hamill numera är 62 år (han fyller 63 den 25:e september i år) kommer vi kanske inte få se honom volta omkring på samma sätt som i Rymdimperiet slår tillbaka, men en och annan duell med ljussablar kan vi nog räkna med.

Vad vi inte vill se är ännu en Disneyvariant av Star Wars. Inga Jar-Jar Binks, ingen halvfjantig historia som knappt håller ihop eller en barnanpassad berättelse. Ge oss ett mörkt Star Wars nu, förhoppningsvis med en Luke Skywalker som på allvar slåss med att hålla sig borta från den mörka sidan. Optimalt går han över till den mörka sidan och axlar sin fars mantel… Helt klart är i alla fall att Mark Hamill är tillbaka i den roll han gör bäst.

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

7 trackbacks/pingbacks

  1. Filmrecension: Star Wars Episod VI - Jedins återkomst (1983) - Spel och Film
  2. Var är Luke Skywalker? - Spel och Film
  3. Var är Luke Skywalker? » Carling Creations
  4. Recension: Rogue One - A Star Wars Story (2016) - Spel och Film
  5. Recension: Rogue One – A Star Wars Story (2016) – Carling Creations
  6. Ny trailer för Star Wars: The Last Jedi och biljettsläpp - Spel och Film
  7. Ny trailer för Star Wars: The Last Jedi och biljettsläpp – Carling Creations

Kommentarer är stängda.