Recension: Avengers – End Game (2019)

End Game

Efter att hälften av jordens befolkning har försvunnit efter händelserna i Avengers: Infinity War är det dags för slutspelet. Avengers: End Game är berättelsen om hur Avengers försöker återställa balansen i universum och besegra Thanos en gång för alla.

Thanos (Josh Brolin) är ingen trevlig kille. Och Avengers har åkt på duktigt med stryk. End Game börjar med att Tony Stark, herr Iron Man (Robert Downey Jr) svävar runt i rymden utan hopp om räddning. Från yttre rymden tas vi sedan med på en resa genom universum, från jorden till okända planeter.

Det är också en resa där vi får träffa på väldigt många hjältar och skurkar. Vi pratar verkligen om en grand finale, där Natasha Romanoff (Scarlett Johansson), Bruce Banner (Mark Ruffalo), Steve Rogers, Rocket, Thor (Chris Hemsworth), Iron Man (Robert Downey Jr.), Ant-Man (Paul Rudd) och James Rhodes (Don Cheadle) får en hel del utmaningar.

Vad regissörerna Joe och Anthony Russo har lyckats med är att hålla en röd tråd genom handlingen, samtidigt som de ger oss en hel del action blandat med rätt mycket känslor. Det känns nästan som om hoppet är ute för mänskligheten, och Avengers får jobba hårt.

Jag har lite svårt för att det är så många superhjältar i en och samma film. Alla har sina egna berättelser att utveckla, och här kokas allt ihop i en och samma berättelse. Visserligen blir det en bra final, och jag gillar hur berättelsen utvecklas. Ibland är tidsresor förvirrande, men här fungerar det. Dessutom med både humor och allvar i en skön blandning.

Loke (Tom Hiddleston) är en av skurkarna man bara måste älska. Jag kommer ihåg när jag läste om nordisk mytologi i högstadiet och tyckte att Loke var en riktig skitstövel, men i Hiddlestons regi är Loke åtminstone en skitstövel med humor.

Till sist är Avengers: End Game ett värdigt slut på Avengers storyline, även om jag tror att vi ändå kommer att få se mer av dem har berättelsen fått sina trådar ihopknutna.

Betyg: 4+

Fakta Avengers: End Game

Recenserad på: Blu-ray

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.