Recension: Beckett (2021)

Ett amerikanskt par turistar i Grekland och råkar ut för en olycka, varpå mannen i förhållandet hamnar mitt i en farlig konspiration. Hört det förut? Beckett är allt annat än en unik historia, men den är väl framförd och här får du vår bild av varför du borde se den här actionthrillern.

Till att börja med är det Alicia Vikander och John David Washington som spelar det amerikanska paret April och Beckett. Alicia Vikander gör sällan några dåliga filmer, och det gäller även hennes prestation som April i Beckett. Beckett själv spelas av Washington och i den här rollen lyckas han väldigt väl med att gestalta en helt vanlig kille.

Tyvärr får vi inte se särskilt mycket av av Vikander, eftersom paret råkar ut för en olycka och hon så att säga blir satt ur spel hyfsat tidigt i filmen. Washington däremot jagas runt av korrupta poliser och får hjälp av vänliga lokalbor såväl som aktivisten Lena (Vicky Krieps).

Dessutom får han en yrkesmördare efter sig, som inte har något namn i filmen utan bara ränner runt och skjuter. Yrkesmördaren spelas av Lena Kitsopoulou, vars repliker kan räknas på en halv tumme och tyvärr sänker hon nivån på det annars relativt höga skådespelandet. När man får se henne ser hon sur ut och går rakt fram med en pistol som hon gärna använder. För att vara hyrd yrkesmördare siktar hon inte särskilt väl, vilket är tur för Beckett.

Beckett är inte någon superhjälte eller actionhjälte, och häri ligger en av filmens största behållningar. Det är verkligen en vanlig kille som hamnar i en riktigt dålig situation, men han är dessutom hederlig och gör sitt bästa.

Jag tänker inte avslöja så mycket mer om handlingen än så, eftersom det här är en film du vill bli överraskad av. Det kommer inte vara många stunder där du känner att du ser något nytt, men det är en bra åktur och totalt sett klart sevärt. Dock är det på tok för långt och mot slutet känner jag att jag nästan vill spola fram…

Betyg: 3+

Fakta Beckett

Recenserad på: Netflix
Längd: 110 min
Regissör: Ferdinando Cito Filomarino

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.