Recension: Det: Kapitel 2 (2019)

det kapitel 2

Det är tillbaka, och i kapitel 2 är det i nutid som Losers Club ska kämpa mot Det.

Det Kapitel 2 utspelar sig 2016, 27 år efter den första filmen. Precis som i boken har Det en tendens att dyka upp vart 27:e år. Nu när Adrian Mellon mördas av Pennywise förstår Mike Hanlon (Isaiah Mustafa) att mordet har att göra med Det. Hanlon kallar förstås på sina barndomsvänner och det är återigen dags för Losers Club att samlas.

Dock blir det inte alla som dyker upp, av en speciell anledning. Medlemmarna i förlorarnas klubb har alla sina livsöden. Har du läst boken eller sett den första filmatiseringen vet du vad som händer, men jag tänker inte avslöja något. Bell Denbrough (James McAvoy) och Beverly Marsh (Jessica Chastain) skulle man kunna se som klubbens ledare, men mycket har hänt sedan Det Kapitel 1.

Alla som dyker upp träffas på en restaurang för att diskutera vad de ska göra. Men Det är förstås inte lätt att ta död på och det blir en ordentlig kamp. I vanlig Stephen King-ordning är det förstås en berättelse där allt kan hända och ingenting är som man förväntar sig.

det kapitel 2

Jag tycker att Det Kapitel 2 följer boken väldigt väl, och det är klart att det inte går att trycka in allt som händer i en så omfattande bok i två filmer, men de två kapitlen kompletterar varandra. Helst ska man nog se dem rätt nära varandra.

Jag gillar också stämningen. Även om jag vet mycket av vad som ska hända så är det stämningsfullt från början till slut. Där finns den klassiska King-känslan och Det tillhör trots allt en av mina favoriter. Skådespelarna gör otroligt bra ifrån sig och bäst av alla är förstås Bill Skarsgård som Pennywise / Det. Som alltid i en King-berättelse är det mycket fokus på karaktärerna, och det kanske är filmens enda nackdel. Karaktärerna får inte tillräckligt mycket utrymme, och jag fattar att det är svårt att lyckas med det på lite mer än två och en halv timme, men ändå vill jag se mer.

Betyget blir därför inte topp, men nära nog.

Betyg: 4/5

Fakta Det Kapitel 2

Recenserad på: Blu-ray