Recension: Dune, del 2

Jag såg del två av Dune på bio, och var inte riktigt lika övertygad om att det var ett mästerverk då som jag är nu efter att ha sett Dune del 2 på Blu-ray. Jag hade exakt samma upplevelse med första delen, och även om jag lätt skulle satt en stark fyra efter bioupplevelsen så växer filmen.

Del två fortsätter den där första delen slutade. Denis Villeneuve’s har magnifikt återupplivat Frank Herberts science fiction-mästerverk. Efter att ha lagt grunden för intrigerna på Arrakis, kampen om kryddan melange, och Paul Atreides (Timothée Chalamet) öde i första delen, levererar uppföljaren en häpnadsväckande och gripande fortsättning.

Villeneuve fortsätter att imponera med sin visuella briljans. Varje scen är en konstverk, från de svepande ökenlandskapen till en stark känsla av ”sense of wonder” när man ser storheten i städerna. Filmen är verkligen en visuell fest, där varje bildruta är genomtänkt och magnifikt utförd. Tillsammans med Hans Zimmers bombastiska och atmosfäriska musik skapas en värld som är lika främmande som den är fängslande.

Timothée Chalamet återvänder som Paul Atreides, och hans prestation fördjupas när hans karaktär utvecklas från en ung aristokrat till en ledare och en messiansk figur bland Fremen. Chalamet tolkar verkligen Pauls inre kamp och den växande tyngden av hans öde med imponerande nyans och djup.

Zendaya, som Chani, får ta betydligt mer plats i denna del och hon visar varför hon är en av de mest lovande skådespelarna i sin generation. Hennes kemi med Chalamet är påtaglig och deras relation ger en mänsklig dimension till den episka berättelsen.

Birollerna fortsätter att glänsa med en stjärnspäckad ensemble. Rebecca Ferguson som Lady Jessica, Javier Bardem som Stilgar, och Stellan Skarsgård som den monstruöse baron Harkonnen, levererar alla minnesvärda prestationer. Varje karaktär känns djupt rotad i Herberts värld, och deras individuella berättelser flätas samman på ett sätt som gör varje scen vital för den övergripande narrativa bågen.

Det var länge sedan jag läste boken, men manuset håller sig vad jag kan minnas troget bokens komplexa teman om makt, religion, ekologi och mänsklig överlevnad. Dialogen är skarp och ofta poetisk, vilket ger en känsla av tyngd och betydelse till varje ord och handling.

Actionsekvenserna är spektakulära och väl koreograferade, men det är de tysta ögonblicken, fyllda med underliggande spänning och karaktärsutveckling, som verkligen lyser. Villeneuve tar sig tid att utforska de filosofiska och existentiella frågorna som gör ”Dune” så mycket mer än bara en rymdopera.

Det går inte att säga något annat än att del två av Dune är en triumf på alla fronter. Det är en film som inte bara fortsätter utan också fördjupar och utvidgar världen som introducerades i den första delen. Jag kan bara ge maxbetyg.

Dune part 2

Betyg: 5/5

Recenserad på: Blu-ray
Regissör: Denis Villeneuve
Manus: Denis Villeneuve, Jon Spaihts, Eric Roth