Recension: Eternals (2021)

Den 26e filmen i MCU – Marvel Cinematic Universe – handlar om Eternals, en odödlig ras superhjältar. Jag, som die-hard Marvel-fantast, tycker förstås det är underbart att se Eternals på film.

De odödliga Eternals har skickats till jorden för att slåss mot de onda Deviants och vi får följa tio Eternals när de redan för flera tusen år sedan anländer med rymdskeppet Domo.

De tio – Ajak (Salma Hayek), Sersi (Gemma Chan), Ikaris (Richard Madden), Thena (Angelina Jolie), Sprite (Lia McHugh), Phastos (Brian Tyree Henry), Makkari (Lauren Ridloff), Druig (Barry Keoghan), Kingo (Kumail Nanjiani) och Gilgamesh (Ma Dong-seok) – har både fått sitt uppdrag och skapats av en av Celistials; Arishem (röst av David Kaye).

MCU har rätt länge, precis som Marvel i stort, lidit av att den ena skurken måste vara värre än den andre. Devianten vid namn Kro (gamle hederlige Bill Skarsgård) är en övertygande skurk men framför allt är det inte en värre kamp än alla andra och det som står på spel är inte (nödvändigtvis) universums hela öde.

Istället har Marvel Studios och Disney genom regissören Chloé Zhaos försorg gett oss en lite annorlunda Marvel-film, där det är mer fokus på konflikterna mellan olika varelser och deras relationer. Bra på alla sätt och vis och en positiv utveckling av MCU.

Eternals är dessutom en berättelse som är visuellt väldigt tilltalande och har sin styrka i att den inte är som alla andra Marvel-filmer. Däremot är inte alltid skådespelandet på topp, inte ens från filmens toppskådisar, även om Skarsgård briljerar som vanligt. Något för lång, även om vi fantaster inte gärna erkänner att det kan bli för mycket av det goda.

Trots detta blir betyget:

4/5

Fakta: Eternals

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 2h 36m
Regissör: Chloé Zhao

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.