Recension: Guardians of the Galaxy (2014)

Guardians of the Galaxy

8.9

Handling

8.5/10

Bild

9.0/10

Skådespelare

9.0/10

Extramaterial

8.5/10

Humor

9.5/10

Pros

 • Humor
 • Ny Marvel-miljö
 • Karaktärerna

Min första tanke när jag hörde talas om den här filmen var att det där kan väl inte vara något att ha? En tvättbjörn, en spoling som ser mer än borttappad ut, ett knotigt träd, en kvinna med grön hud och en muskulös man som ser ut att ha piskat sig själv. Men, jag är nästan redo att utse årets film. Guardians of the Galaxy är en fantastisk film och här berättar vi varför.

Till att börja med är det oerhört uppfriskande med en hel galax som fungerar annorlunda än vår gamla hederliga bakgata jorden. Peter Quill (Chris Pratt) blir kidnappad av utomjordingar som barn och växer upp till att bli en plundrare, som gärna vill att alla ska känna till hans smeknamn ”Star Lord”. Det är dock bara han själv som kommer ihåg det, och de som vill reta honom. När han stjäl ett mystiskt klot blir han jagad av prisjägare, samtidigt som den galet onde Ronan (Lee Pace) vill förgöra galaxen. Peter är mer eller mindre själva definitionen på en antihjälte, men när han slår sig ihop med en väldigt skjutglad tvättbjörn (ja, han är en muterad, genmanipulerad tvättbjörn) vid namn Rocket och hans polare Groot tvingar han sig själv att göra det rätta.

De får också hjälp av den gröna kvinnan Gamora (Zoe Saldana) och hårdingen Drax (Dave Bautista). Både Groot (som är ett träd) och Rocket är animerade, men bakom deras röster och rörelser står Bradley Cooper, som Rocket, och Vin Diesel, som Groot. Diesel har dock inte många repliker, för Groot kan bara säga ”Jag är Groot” och bara i den ordningen. Vilket inte spelar någon roll för Rocket, som trots att ingen annan hör några variationer i det Groot säger så förstår han sin vän perfekt.

Från början till slut är det fart i den här filmen. Gänget hamnar i ett fängelse som förstås ska vara rymningssäkert, men Rocket har rymt från 22 fängelser och vet precis hur de ska ta sig ut. Det dröjer inte länge förrän det blir fullständigt kaos i fängelset och så fortsätter det. Jag har nog aldrig skrattat så mycket när jag sett en science-fictionfilm som jag gjorde när jag såg Guardians. Rocket är bäst, men samspelet med de andra gör att den ena komiska situationen avlöser den andra, samtidigt som det är fantastiskt bra action blandat med en hel del episka scener. Mycket rymd, mycket äventyr och en skön känsla genom ett helt, åtminstone för mig, nytt Marvel-universum gör det här till en mycket bra film.

 

Köp Guardians of the Galaxy på CDON: DVD / Blu-ray

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

 1. Även om Rocket är den som mest uppenbart är gjord för att man ska gilla honom var han min favorit också. Inledningen blev lite rörig, men efter ett tag slutade man ju bry sig om sådana petitesser. Härlig fart och fläkt hela tiden 🙂

15 trackbacks/pingbacks

 1. Recension av Guardians på Spel och Film | Carling Creations
 2. Filmrecension: Pixels (2015) - Spel och Film
 3. Vem kommer Sylvester Stallone spela i Guardians 2? - Spel och Film
 4. Vem kommer Sylvester Stallone spela i Guardians 2? – Carling Creations
 5. Trailer: The Magnificent Seven - Spel och Film
 6. Trailer: The Magnificent Seven – Carling Creations
 7. Recension: Avengers - Age of Ultron (2015) - Spel och Film
 8. Recension: Avengers – Age of Ultron (2015) – Carling Creations
 9. Recension: Forrest Gump (1994) - Spel och Film
 10. Recension: Forrest Gump (1994) – Carling Creations
 11. Jennifer Lawrence och Chris Pratt i Passengers - Spel och Film
 12. Recension: Passengers (2016) - Spel och Film
 13. Recension: Passengers (2016) – Carling Creations
 14. Recension: Guardians of the Galaxy 2 (2017) - Spel och Film
 15. Recension: Guardians of the Galaxy 2 (2017) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.