Recension: Old (2021)

old

Tänk om hela ditt liv trycktes ihop till en enda dag och du inte kunde göra något annat än att spendera den på en strand? Dessutom tillsammans med några andra olyckliga själar som drabbats av samma öde? Det är en intressant tanke och precis vad Old handlar om.

Tyvärr blir det inte mer än en intressant tanke. Även om M. Night Shyamalan gjort många bra filmer så kan han inte lyckas varje gång. Old börjar dock bra och skapar en hel del förväntningar på handlingen. Ett antal personer, som inte verkar ha mer med varandra att göra än att de bott på samma hotell, besöker en strand – som till synes är en riktig paradisstrand.

Det är visserligen kul att se svenske Gustaf Hammarsten i rollen som hotellchefen, och de flesta skådespelare gör bra insatser i att möta strandens utmaningar. Men även om Guy (Gael García Bernal), Prisca (Vicky Krieps), Charles (Rufus Sewell), Trend (Alex Wolff), Maddox (Thomasin McKenzie), Chrystal (Abbey Lee), Jarin (Ken Leung) och de andra gör sitt jobb lyckas aldrig handlingen lyfta.

Visst är det skrämmande, åtminstone rent psykologiskt, att uppleva hur personerna blir vettskrämda när de inser att de åldras flera år på ett par timmar. Men därefter händer inte så mycket mer, även om det i vanlig Shyamalan-ordning finns en tvist.

Visserligen är det alltid en utmaning att skapa bra film som utspelas i ett begränsat utrymme och tricket brukar för det mesta vara att ta med världen utanför det slutna utrymmet. Det kan ske genom återblickar, parallella handlingar eller att man låter någon lämna det där utrymmet. Men det sker aldrig här och Old känns mest bara instängd, begränsad och i slutänden rätt tråkig.

Tyvärr M. Night Shyamalan, dina bästa filmer var de första (Sjätte sinnet, Unbreakable, The Village, The Sign) och du behöver hitta tillbaka till din gamla stil. De senaste årens filmer har varit ok, men Old satte nytt lågvattenmärke. Det enda som räddar upp Old från en etta i betyg är skådespelarna och att det trots allt är ett intressant tema.

Betyg: 2/5

Fakta Old

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 108 minuter

Trailer