Recension: The Shallows (2016)

The Shallows

Cirka 199 SEK
6.5

Handling

6.0/10

Skådespelare

7.0/10

Stämning

6.5/10

Ljud och musik

6.0/10

Effekter

7.0/10
Please follow and like us:

The Shallows följs av texten “The best shark movie since Jaws”… Det är ett löfte som förpliktigar och vi är inte sena att utmana löftet. 

Nancy (Blake Lively) är en ung medicinstuderande tjej som tagit en paus från sina studier för att surfa på den strand hennes mamma en gång surfade på. Hon har sina anledningar att göra det, men att surfa på en strand utanför Mexico innebär sina risker, och då pratar vi inte om vanliga risker som brottslingar utan om en rejäl haj. Lika stor och vit som den gamla välkända vithajen i Hajen.

Visserligen tycker jag inte att hajar behöver ännu en film som skapar en massa hat och förakt för hajar, och jag är även tveksam om det behövs ännu en hajfilm. Efter totala magplask som Sharknado är det förvisso uppfriskande med en klassisk hajfilm där huvudpersonen kämpar för att överleva. Blake Lively är en bra skådis och hajen är okej animerad. Jag saknar styltigheten hos den gamla maskinen i Hajen, men det blir rätt spännande. Och Nancys kamp för att överleva engagerar samtidigt som det är riktigt vackra – och otäcka – miljöer.

the shallows

Samtidigt är det inget nytt, och bara vackra miljöer tillsammans med en alldeles för aggressiv haj, gör ingen ny Hajen. Det är långt kvar till dess att The Shallows kan på allvar kalla sig den bästa hajfilmen sedan Hajen. Deep Blue Sea är en bättre hajfilm även om effekterna inte är de bästa, och även om The Beach med Leonardo DiCaprio inte var någon renodlad hajfilm har den en av mest spännande hajscener som finns.

Trots det, The Shallows är en klart sevärd film med både spänning, bra skådespel och vackra miljöer.

Fakta The Shallows

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 86
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-02-13
Regissör: Jaume Collet-Serra
Åldersgräns: 15 år

 

Please follow and like us:
Om Magnus 1052 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.