Recension: The Mandalorian (2019)

mandalorian

Nu har även jag lyckats se ett par avsnitt av The Mandalorian, framför allt tack vare att Disney+ lanserats i Sverige. Hela säsongen är inte släppt, men de fyra första ger tillräckligt mycket för att säga: Äntligen!

Jag har inte direkt varit nådig i mina recensioner av de senaste två Star Wars-filmerna. Jag tyckte att The Force Awakens gav väldigt mycket mersmak, att det var en värdig början på en ny trilogi. Sedan kom Rogue One och känslan av att Star Wars var på väg tillbaka till vad det en gång var växte allt starkare. Så dök The Last Jedi upp och därefter The Rise of Skywalker. Två riktiga bottennapp som sänkte min tro på att Star Wars skulle kunna bli vad det än gång var.

Men, nytt hopp dök verkligen upp i The Mandalorian. Det märks direkt. En skitig värld, en tystlåten antihjälte i form av The Mandalorian (Pedro Pascal) själv – en prisjägare som sätter sig själv först – och rätt lite av det överdrivet präktiga vi fick se i den sista trilogin.

The Mandalorian målar upp Star Wars på samma nivå som vi från första början fick se Star Wars i A New Hope. Det är mer dockor än animationer – åtminstone vad jag kan se och urskilja – men framför allt är det en naket rå miljö.

ANNONS

Förboka Xbox Series X på CDON för 5 690 SEK

Berättelsen utvecklas åt lite olika håll. Det blir både feelgood när The Mandalorian får i uppdrag att fånga The Child – en varelse som kallats Baby Yoda eftersom The Child helt uppenbart är väldigt lik gamla hederliga Yoda. Vilket det inte kan vara, eftersom The Mandalorian utspelas efter att imperiet har fallit. Om han nu inte är återfödd…

Nu ska jag inte avslöja något om hur det går med vår antihjälte och Baby Yoda. Däremot kan jag säga att jag har definitivt inte tröttnat efter fyra avsnitt och den här serien är som Star Wars ska vara. Dessutom är känslan av att vi får se en västernfilm i sci-fi miljö så stark att det inte är någon tvekan om att Star Wars den här gången har blivit Space Western istället för Space Opera – och det fungerar väldigt väl.

Hade jag sett den här TV-serien helt fristående hade det blivit ett toppbetyg. Nu blir det en stark fyra, mest för att The Mandalorian är inte den bästa Star Wars-upplevelsen, men den gör ett väldigt bra jobb.

Betyg: 4+

Fakta The Mandalorian

Recenserad på: Disney+

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.