Recension: The Shape of Water (2017)

Shape of Water

The Shape of Water

199
9.1

Handling

8.0/10

Skådespelare

9.5/10

Ljud och musik

9.5/10

Stämning

9.5/10

Effekter

9.0/10

Guillermo del Toros fantasydrama från 2017 fick hela fyra Oscar. The Shape of Water har landat i vår bassäng och det är definitivt ingen film för torrisar. 

Skämt åsido så är The Shape of Water en film för alla, men man behöver ha ett öppet sinne. Den utspelas på sextiotalet mitt under kalla kriget. Vi får träffa Elisa Esposito (Sally Hawkins) som arbetar på en topphemlig anläggning. Hon städar tillsammans med sin vän och kollega  Zelda Fuller (Octavia Spencer). De lever båda två ganska enkla liv med få krav på tillvaron. Elisa är stum och har god hjälp av Zelda när någon av dem blir påhoppad. Zelda är filmens mest uttrycksfulla karaktär, och omöjlig att inte tycka om. Det gäller även Elisa, som är rätt blek och tråkig till en början men vars upptäckt på labbet gör att hon får utvecklas ordentligt.

The Shape of Water har samma sköna känsla som Pans Labyrint, även om The Shape of Water inte är någon skräckfilm. Istället är det en magisk saga med en hel del övernaturliga fantasyingredienser. Känslan av det kalla krigets närvaro är fantastiskt stark och det går att förstå säkerhetschefen Richard Strickland (Michael Shannon) när han gör allt för att uppnå sina mål. Han är den perfekta antagonisten, inte minst tack vare sitt säregna utseende och förmåga att spela varje millimeter av sin roll. Har man sett honom i 99 homes förstår man hur väl han kan spela utan empati.

Visuellt är The Shape of Water fantastiskt snyggt gjord. Det är som att befinna sig under vatten och musiken, som också fått en Oscar, gör hela upplevelsen perfekt. Dessutom är det här en film för alla som sett Skräcken i Svarta Lagunen (1954). Du kommer inte att bli besviken.

Det enda som möjligtvis kan ses som negativt är att det är en så annorlunda historia att den inte passar alla. Och kanske att handlingen är lite förutsägbar. Men varför låsa in sig i ett hörn när det går att bada i mörka vatten?

Fakta The Shape of Water

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 123
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-07-09
Regissör: Guillermo Del Toro
Åldersgräns: 15 år

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.