Recension: Unrailed! (PC)

Unrailed! är ett 1-4 spelares co-op där du tillsammans med dina kompisar försöker planera en väg för ditt tåg genom olika miljöer utan att det blir kaotiskt vilket inte alltid är lätt. Detta är dock en utav sakerna som gör Unrailed! så roligt, man får chansen att öva på att jobba som ett lag.

Direkt när du startar spelet förstår du att detta är en innovativ spelidé. Tänk dig en blandning av ett stressigt, resursberoende, byggspel. Där du tillsammans med dina kompisar slåss mot tiden för att transportera ett tåg utan att det överhettas eller kraschar.

Det första som händer när du börjar spela är att du går igenom en tutorial som visar på hur du hanterar allting i spelet. Hur du bygger, skaffar material, kommunicerar och så vidare. Det problem jag stötte på här var att för både Xbox-kontroller och tangentbord kändes kontrollerna svåra samt lite klumpiga att hantera. Det gällde mest hur det fungerade att välja vad man skulle göra, men efter att ha spelat ett tag förstod jag bättre.

När du väl kom in i spelet var det väldigt roligt att planera din egna väg och försöka hantera de material du lyckats anskaffa. Planerar du inte rätt kan det hända att du inte har möjlighet att fortsätta. Det var även intressant att se hur olika svårighetsgrader varierade. När det blev svårare fick jag fler saker att hålla reda på.

Efter att jag klarat av en nivå hade jag möjligheten att uppgradera mitt tåg. Man samlar på sig bultar under spelets gång som man senare kan spendera på just detta. Detta innebar att spelet hade större potential då man får möjligheten att själv utveckla hur man vill att sitt tåg ska se ut.

Det som ansågs vara negativt med spelet var att man inte kunde placera räls varsom på banan, vilket innebar att man inte kunde testa en väg utan man var tvungen att bygga på den räls som redan fanns. Sedan kunde det även bli repetitivt att försöka sig på samma sak konstant. Dock tycker jag att vänner leder till att det inte blir lika repetitivt då man kan göra nya saker samt slåss mot varandra.

Allt som allt tycker jag att Unrailed! är ett roligt spel som man kan spendera mycket tid på om man vill testa nya idéer. Att spela själv kanske inte är det roligaste men det finns ändå saker att göra i singleplayer. Grafiken kan inte jämföras med triple-A spel men den har sin charm. Musiken till spelet passar också som bakgrundsmusik då den har en liknande ton till grafik och spelsätt. 

Spelet kostar 19,99€ på steam vilket är lite dyrt jämfört med vad man får. Dock är spelet fortfarande i Early Access vilket innebär att det säkert kan komma att utvecklas.

Betyg: 3/5

Fakta om Unrailed!:

Recenserat på: PC (Steam)