Sanna Lenken vinner pris på Berlins filmfestival

Under Berlins pågående filmfestival tillkännagav Europas ledande barnfilmsorganisation ECFA vinnarna av de tre årliga ECFA Awards för Bästa europeiska barnfilm, Bästa europeiska barndokumentär och Bästa europeiska barnkortfilm. Vinnare av det prestigefyllda långfilmspriset blev Comedy Queen av Sanna Lenken. Det var andra året i rad som hon prisades på festivalen.

Det är en härlig känsla att filmen berört publiken i Europa och att få pris igen ett år efter världspremiären i Berlin, säger Sanna Lenken.

För ett år sedan vann Lenken Kristallbjörnen för sin Comedy Queen på Berlins filmfestival. I januari i år vann Sigrid Johnson Guldbaggen för Bästa huvudroll i filmen och var Guldbaggenominerad i ytterligare fem kategorier. På Guldbaggegaln tilldelades också Sanna Lenken Gullspiran för sina fina insatser i film för barn och unga och i slutet av förra året blev Comedy Queen nominerad till European Young Audience Award, som European Film Academy ansvarar för.

Sanna Lenken gjorde flera kortfilmer innan hon långfilmsdebuterade 2015 med Min lilla syster, som förutom Kristallbjörnen och juryns hedersomnämnande i Berlin också plockade hem fem Guldbaggenomineringar och vann Göteborgs stora filmpris och Publikens pris på Göteborgs filmfestival. Förutom film har Sanna Lenken en senaste åren regisserat tv-serierna Thunder in My Heart och Tunna blå linjen.

Comedy Queens handling

Sasha ska precis fylla 13 år och drömmer om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt; bli en Comedy Queen.

///

Comedy Queen finns just att se på SVT Play. Om du är intresserad av att veta mer om filmen kan du klicka här.

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).