Spel med bra berättelser

half-life: alyx

Eftersom jag har varit med sedan 8-bitars tiden när det gäller datorspel så har jag också sett en fantastisk utveckling och det blir i många fall bara bättre och bättre. Men samtidigt finns det många spel som inte är något annat än grafisk och action. Spel med bra berättelser är trots allt relativt sällsynta.

Under åren har det kommit en del spel som står ut mer än andra. Som exempelvis episka Half-Life 2. Visserligen var del ett också ett mycket bra spel, men berättelsen i del två slår definitivt ettan. Valve gjorde VR-uppföljaren Alyx, som egentligen är en prolog, och där har vi ännu ett exempel på en fantastiskt bra berättelse.

Ett annat bra spel är skräckspelet F.E.A.R. Där insåg jag att skräck blir så mycket bättre när berättelsen håller ihop. Bioshock är ytterligare en spelserie där berättelsen höjer hela upplevelsen ordentligt. Bioshock har en skön skräckstämning i en undervattensmiljö, där det inte bara är monstren du behöver oroa dig över utan också att vatten läcker in överallt i en stad djupt på havets botten.

Gillar man skräck kan jag inte låta bli att lyfta fram Alan Wake, vars historia om författaren som får uppleva ett slags Twin Peaks-äventyr i den nordamerikanska vildmarken är helt klart storslagen. Det gäller förstås också Red Dead Redemption, både del 1 och 2, som tveklöst berättar en bra historia i vilda västern.

Pratar man spel med bra berättelser går det inte heller att undvika att ta upp Monkey Island-serien, vars huvudperson Guybrush Threepwood gick rakt in i spelarens hjärta med både humor och ett svårslaget äventyr. Samma sorts klicka-äventyr hittar vi i Beneath a Steel Sky, helt klart en originalstory med mycket bra miljö.

Det öppna rollspelet Skyrim, del fem i Elder Scrolls-serien, hade definitivt en bra och djup huvudberättelse, med flera andra quest att utforska som var och en utgjorde en grymt bra berättelse. Samma sak gäller Fallout-spelen och Fallout 4 hade definitivt en berättelse som gjorde att vi som spelade fick en upplevelse utöver det vanliga.

Vad det gäller upplevelser utöver det vanliga så var både Portal 1 och Portal 2 spel som tog oss inte bara till en annan värld utan gav pussel och mysterier så det både räckte och blev över. Det var inte riktigt lika bra berättelser i Left 4 Dead 1 & 2, men de gav också en känsla av uppgivenhet och dystopi, med relativt lite hopp om mänsklighetens kvarvarande hjältar.

Ett annat spel som verkligen gav mig både nostalgi och en rollspelsupplevelse var Mutant Year Zero: The Road to Eden. Det är sällan ett datorbaserat rollspel kommer så nära originalupplevelsen.

Sist men inte minst måste jag nämna Dead Space-spelen. Skräck i rymden, mycket Alien-effekter och en relativt unik berättelse.

Har du några spel som du tycker sticker ut vad det gäller bra berättande?