Tio filmer på programmet för CPH:DOX

Idag släpps programmet för Köpenhamns CPH:DOX, en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler. Sju svenska filmer och tre samproduktioner är utvalda.

Döttrar

Sofia, Hedvig och Maja har växt upp med sorg. De var bara 8, 10 och 16 när deras mamma tog sitt liv. I Döttrar möter vi systrarna både från tiden när de var barn och nu som unga vuxna, när de reflekterar över hur det är att växa upp i efterdyningarna av trauma.

Bakom den svenska modellen

Anders Tegnell och Lena Hallengren och Sveriges pandemi-strategi får rubriker över hela världen. Bakom den svenska modellen undersöker hur de hanterar hyllningar, kritik och en allt mer förundrad omvärld.

Dear Dancer

Under sommaren 2020 skulle danskompaniet Cullberg ha sitt uruppförande av det nya verket Horse av den legendariska amerikanska koreografen Deborah Hay. Pandemin gjorde det omöjligt och premiären sköts upp. Hay, som inte kunde resa, fortsatte att repetera från sitt hem i Texas – med dansarna online i studion i Stockholm. Samtidigt bjöds filmregissören Marcus Lindeen in att gestalta verket på och utanför scenen fram till premiären. Resultatet blev kortfilmen Dear Dancer.

The Memor

The Memor är en miljö som framkallar människans förmåga att förflytta sig bortom nuet. Det första mötet i denna koreograferade VR-upplevelse är med en stromatolit, en fossil som föregår den mänskliga upplevelsen med 3,7 miljarder år.

Nelly & Nadine

Nelly & Nadine berättar den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra 1944 i Ravensbrücks koncentrationsläger.

Calendar Girls

Maria Loohufvuds och Love Martinsens feelgood-dokumentär skildrar Calendar Girls, Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60.

The Scars of Ali Boulala

Max Erikssons porträtt av den rebelliske och gudabenådade skateboardåkaren Ali Boulala.

TSUMU – Where Do You Go With Your Dreams?

Tre unga vänner på Grönland filmar sina liv fyllda av kreativitet och förälskelse, men när vuxenlivet och den hårda verkligheten tränger sig på hotas deras vänskap.

Dreaming Walls

En film av Amélie van Elmbt och Maya Duverdier om det legendariska Chelsea Hotel i New York, som renoveras för att bli lyxhotell. Mitt i byggkaoset försöker några få kvarvarande gäster hålla hotellets bohemiska själ vid liv.

A House Made of Splinters

En grupp socialarbetare i ett krigsbarnhem i östra Ukraina arbetar outtröttligt med att skapa en nästan magisk plats av trygghet. Barnen får bara stanna nio månader, en kort tid att förbereda dem för den hårda verkligheten utanför.

///

Klicka här för ytterligare information om filmerna och CPH:DOX.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).