Den svenska Oscarskommittén nominerar tre filmer till Sveriges Oscarbidrag

Den svenska Oscarskommittén har utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bäasta internationella film. De tre filmerna är Clara Sola, Tigrar och Utvandrarna.

Clara Sola

40-åriga Clara tros ha en speciell kontakt med Gud och är ett ”helgon” i en by i behov av hopp. När en ung man dyker upp i familjens liv vaknar en stark åtrå från hennes djup som leder ut Clara på outforskad mark, där hon överskrider både fysiska och övernaturliga gränser. Clara Sola hade världspremiär i Cannes i somras i sektionen Directors’ Fortnight och är Nathalie Álvarez Meséns debut som långfilmsregissör. Producent är Nima Yousefi, Hobab, med manus av Mesén och Maria Camila Arias. Folkets Bio distribuerar filmen, som har biopremiär den 26 november.

Tigrar

Ronnie Sandahls verklighetsbaserade drama skildrar 16-årige fotbollstalangen Martin (Erik Enge, Lärjungen (2013)) som blir såld till en italiensk storklubb och blir fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan bli köpta för pengar. Tigrar hade världspremiär på filmfestivalen i Busan och vann tidigare år pris för Bästa nordiska film och Bästa skådespelare vid Göteborgs filmfestival. Producerad av Piodor Gustafsson med manus av Sandahl efter Martin Bengtssons roman I skuggan av San Siro. Tigrar går på bio nu via TriArt Film.

Utvandrarna

I Erik Poppes nytolkning av Vilhelm Mobergs romanklassiker ser vi Lisa Carlehed (Til Vi Falder (2018)) och Gustaf Skarsgård (Vikings (2013-2020)) som Kristina och Karl-Oskar, som lämnar Sverige för hoppet om ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig har skrivit manus till filmen, som är producerad av Fredrik Wikström Nicastro för SF Studios. Utvandrarna får biopremiär den 25 december.

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin kommer att presenteras vid en pressträff den 21 oktober.

///

Den 94:e upplagan av Oscarsgalan kommer att äga rum i Los Angeles den 27 mars 2022.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).